W związku z 38 zakażeniami pracowników zakładu mięsnego Animex w Starachowicach, produkcja w nim nieco zwolni, ale będzie kontynuowana. Jak podkreśla rzecznik Łukasz Dominiak firma wysłała na kwarantannę ponad 170 pracowników, którzy jednocześnie zostali poddani testom na obecność koronawirusa. Na badania kierowani są także ci, którzy wykazują objawy infekcji, a w zakładzie wprowadzono dodatkowe obostrzenia sanitarne.
Wśród pracowników zakładu mięsnego w Starachowicach potwierdzono łącznie 38 przypadków zakażenia wirusem SARS-CoV-2.
Obecnie kwarantanną objętych jest ponad 170 pracowników, którzy jednocześnie zostali poddani testom w kierunku koronawirusa. prewencyjnym skierowaniu do domów osób z wybranych wydziałów. Dodatkowo każdy pracownik, który wykazuje jakiekolwiek objawy złego stanu zdrowia jest kierowany na badania w zakresie wirusa SARS-CoV-2. Animex Foods wdrożył stale aktualizowane procedury wewnętrzne.
Zgodnie z przyjętą procedurą, przedstawiciele spółki pozostają w bezpośrednim kontakcie z Sanepidem podejmując działania zgodne z wytycznymi tych służb.
Należy podkreślić, iż już w chwili podejrzenia zakażenia u tych osób, pozostali pracownicy, którzy mieli z nimi bezpośredni kontakt, zostali przez pracodawcę prewencyjnie odsunięci od pracy, zgodnie z uprzednio przyjętym sposobem postępowania.
Równolegle Animex Foods zawiadamia, iż w toku dynamicznie zmieniającej się sytuacji oraz w wyniku konsultacji przeprowadzonej z ekspertami z zakresu epidemiologii, podjęta została decyzja o prewencyjnym skierowaniu do domów osób z wybranych wydziałów. Dodatkowo każdy pracownik, który wykazuje jakiekolwiek objawy złego stanu zdrowia jest kierowany na badania w zakresie wirusa SARS-CoV-2.
Niezależnie od powyższego warto podkreślić, iż od samego początku stanu epidemicznego w kraju, Animex Foods wdrożył stale aktualizowane procedury wewnętrzne. Przyjęte regulacje zakładają między innymi obligatoryjne noszenie maseczek przez pracowników na terenie zakładu, obowiązkowe mierzenie temperatury czy ograniczenie do niezbędnego minimum wizyt osób z zewnątrz na terenie obiektów należących do spółki. Ponadto podjęto działania mające na celu zwiększenie ilości punktów dezynfekcyjnych celem jeszcze częstszego mycia i odkażania rąk, a także wprowadzono dodatkowe mycia i sanityzacje zakładu. Kolejnym elementem wdrożonym w ramach ochrony bezpieczeństwa pracowników była reorganizacja czasu i miejsca pracy oraz np. korzystania ze stołówek zakładowych.
Zakład w Starachowicach zachowując zasady reżimu sanitarnego kontynuuje swoją produkcję.
Łukasz Dominiak
Rzecznik Prasowy Animex Foods
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS