A A+ A++

Kotlety ziemniaczane to tani, szybki i sycący obiad, który zrobisz w prosty sposób. Najsmaczniejsze są z cebulką lub żółtym serem, ale możliwości podania placków ziemniaczanych jest znacznie więcej. Dziś przedstawiamy 3 wyjątkowe pomysły na to, w jaki sposób można zrobić. Sprawdź je i wybierz danie dla siebie!

d2utxru

Kotlety ziemniaczane – jak je zrobić?

Kotlety ziemniaczane sporządzamy z ciasta, którego głównym składnikiem są oczywiście ziemniaki. To typowa potrawa kuchni polskiej, którą można podawać w wersji podstawowej lub z różnymi dodatkami, takimi jak cukinia, mięso mielone czy z pieczarki.

Poniżej publikujemy 3 pomysły na obiad z kotletami ziemniaczanymi w roli głównej. Który z nich najbardziej przypadł Ci do gustu?

Kotlety ziemniaczane z cukinią – przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 duża cukinia;
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 jajko;
  • pęczek koperku;
  • mąka;
  • sól;
  • pieprz;
  • olej.
  • *

d2utxru

Sposób przygotowania:

1. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Po ugotowaniu cedzimy, ubijamy i przekładamy je do miski.

3. Płuczemy i siekamy koperek. Myjemy i osuszamy cukinię, odcinamy końcówki i ścieramy na dużych oczkach tarki.

d2utxru

4. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy cukinię, jajko i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Gotowe!

Kotlety ziemniaczane z żółtym serem – przepis

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków;
  • 100 g żółtego sera;
  • 1 cebula;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki śmietany 18%;
  • bułka tarta;
  • 1/4 pęczka pietruszki;
  • 1/4 pęczka koperku;
  • sól;
  • pieprz;
  • olej do smażenia.

d2utxru

Sposób wykonania:

1. Umyte i obrane ziemniaki gotujemy, a następnie ubijamy i studzimy.

2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni.

3. Do ziemniaków dodajemy jajko, śmietanę, żółty ser, zeszkloną cebulę, posiekany koperek i pietruszkę i przyprawiamy solą i pieprzem.

d2utxru

4. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na patelni na złoto. Gotowe!

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami – przepis

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 250 g pieczarek;
  • garść natki pietruszki;
  • 1 cebula;
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • bułka tarta.

d2utxru

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ugotowane ubijamy. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i sól i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy.

2. Na patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę, pieczarki ścieramy na tarce i smażymy do czasu, aż woda wyparuje. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i wszystko razem mieszamy.

3. Z masy ziemniaczanej formujemy ciasto – jeśli jest zbyt klejące, dodajemy mąki, jeśli za mało – wody. Dzielimy je na 7 równych części, spłaszczamy i nakładamy farsz. Z takiej mieszanki formujemy kotlety.

4. Kotlety obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Gotowe!

Smacznego!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKolejne ognisko koronawirusa w Łodzi. 130 studentów Uniwersytetu Medycznego na kwarantannie
Następny artykułPolscy kajakarze z medalem mistrzostw Europy! To drugi krążek biało-czerwonych w Pradze