Dzisiaj, 11 lutego (14:25)
Dietetycy najczęściej odradzają białe pieczywo, jednak niech pierwszy rzuci kamieniem, kto nie dałaby się pokroić za pyszną, pachnącą, świeżą bułkę z masłem. Te sklepowe często odbiegają od ideału – dużo w nich chemii i ulepszaczy. Głęboko mrożone zaś, oferowane jako chrupiące, prosto z pieca tracą swoją świeżość już po kilku godzinach. Bułki można łatwo zrobić w domu – wymagają tylko kilku podstawowych składników.
Szybkie bułki śniadaniowe są chrupiące i dziecinnie proste, z przepisu wyjdzie około 12 sztuk dużych bułek pszennych.
Szybkie bułki śniadaniowe – składniki
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej najlepiej typ. 550
- 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki mleka do posmarowania bułek
- Dowolne ziarna (np. dynia, słonecznik)
Szybkie bułki śniadaniowe – sposób wykonania
Drożdże wymieszaj z cukrem i 3 łyżkami wody, zostaw na 15 minut, dodaj mąkę, pozostałą wodę, oliwę, sól i ręcznie lub mikserem zagnieć elastyczne, gładkie ciasto, odstaw w naczyniu przykrytym ściereczką w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj na stolnicy kilka minut a następnie podziel na 12 równych części, formując lekko spłaszczone kulki, ułóż w odstępach (bułki urosną) na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzej do 250 stopni Celsjusza.
Napuszone bułki pszenne posmaruj mlekiem i posyp ziarnami, piecz w nagrzanym do 250 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
Zobacz też wideo: Jak zrobić domowe bułki
Miłośników słodkich śniadań na pewno zachwyci pomysł na puszyste, mięciutkie bułeczki maślane. Ich przygotowanie wymaga dosłownie kilku podstawowych składników. Bułeczki maślane z tego przepisu to 10 sztuk czystej przyjemności dla małych i dużych – doskonale smakują z domową konfiturą, twarogiem lub miodem.
Proste bułeczki maślane – składniki
- 125 ml ciepłego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej typ 550
- 7g g suchych drożdży
- 3 łyżki cu … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS