A A+ A++

Redakcja | Dnia 20, Lut 2020

 

Dzisiaj najpopularniejszymi potrawami są… pączki i faworki.

Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Dziś, 20 lutego, najpopularniejszymi potrawami są pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem – znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPowiat Chełm: Zapraszamy do udziału w konkursie "Palmy i pisanki Wielkanocne".
Następny artykułUM Przemyśl: Sprostowanie do artykułu „Nagrody i stypendia dla najlepszych” (Życie Podkarpackie z dn. 5 lutego br.)