Tylko 17 szpitali w Polsce zdobyło certyfikaty dobrej praktyki żywienia klinicznego. Przyznało je Polskiego Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Leczenie żywieniowe, czyli żywienie kliniczne, jest procedurą medyczną obejmującą ocenę stanu odżywienia, określenie zapotrzebowania na substancje odżywcze i dostarczanie ich pacjentom w różnych formach, w zależności od potrzeb. Pełni rolę terapeutyczną i jest istotne dla pacjentów chirurgicznych, onkologicznych, neurologicznych i osób w stanie krytycznym.
– Apelujemy, aby wszyscy pacjenci, u których istnieje taka potrzeba, otrzymywali leczenie żywieniowe. To zmniejszy ryzyko powikłań, skróci czas hospitalizacji i obniży ryzyko ponownego przyjęcia do szpitala – zwracają się do zarządzających służbą zdrowia eksperci z Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Dodają, że leczenie żywieniowe przynosi korzyści ekonomiczne poprzez obniżenie kosztów dla szpitali.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS