A A+ A++

16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności ustanowiony przez ONZ. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem oraz skutkami marnowania żywności.

To dobra okazja, byśmy zwrócili uwagę na skalę problemu marnowania jedzenia, a także zdecydowali się na zmianę dotychczasowych postaw.

Jak wynika z danych Federacji Banków Żywności, w polskich gospodarstwach domowych rocznie marnuje się prawie 3 miliony ton żywności.

Aż czterech na pięciu Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Aż u dwóch trzecich respondentów w koszu ląduje pieczywo. Na kolejnych miejscach znalazły się wędliny (36%), warzywa (34%) oraz owoce (30%).

Przypominamy, że na terenie Zamościa działają dwie jadłodzielnie, w których można dzielić się jedzeniem z innymi. Jadłodzielnie to inicjatywa, której celem jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem w myśl idei #zerowaste.

Są to:

Jadłodzielnia na hub’ie komunikacyjnym- centrum przesiadkowym przy ul. Peowiaków

Spichlerz Brata Alberta w Zamościu ul Dembowskiego 24.

Treść raportu BŻ: https://bankizywnosci.pl/swiatowy-dzien-zywnosci-2024/

Advertisements
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułStrefa „tempo 30” powstanie w Sośnicy. Bezpieczeństwo ma się tam poprawić
Następny artykułPapież rozważa zatwierdzenie operacji „zmiany płci”