A A+ A++

W Polsce na cukrzycę, aktualnie, choruje ponad 3 mln osób, przy czym prawie co piąta osoba spośród nich o tym nie wie (ok. 550 tys.). W obecnych czasach cukrzycę możemy śmiało nazwać plagą, gdyż jest jedną z chorób cywilizacyjnych o najszybszym wzroście zachorowalności na świecie. Jeśli trendy zachorowalności nie ulegną poprawie to już za 20 lat zachorowalność na cukrzycę wzrośnie aż o 80%! Aktualnie cukrzyca powoduje 2% wszystkich zgonów w Polsce.

Co to jest cukrzyca?

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą powodującą utrzymywanie się podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Cukrzyca pojawia się w momencie, gdy trzustka z nieznanych przyczyn przestaje produkować insulinę lub kiedy potrafi ją produkować, ale między innymi przez zjawisko insulinooporności organizm nie jest w stanie z niej korzystać w sposób efektywny. Jeśli wysoki poziom glukozy pozostaje we krwi przez dłuższy czas, to niestety może prowadzić do groźnych powikłań cukrzycowych, które polegają na uszkodzeniu różnych tkanek i narządów w organizmie.

Ze względu na różne przyczyny występowania wysokiej glikemii wyróżniamy 3 główne typy cukrzycy:

cukrzyca typu I –  najczęściej pojawia się u dzieci i osób młodych, a leczenie wymaga stałego podawania insuliny, wynika z defektu produkcji insuliny przez komórki wysp trzustkowych;

cukrzyca typu II –  jest to najczęstsza postać cukrzycy i obejmuje powyżej 80% wszystkich diabetyków, wynika z defektu działania insuliny w organizmie. Decydującą rolę w wystąpieniu tego typu cukrzycy pełnią czynniki środowiskowe: zła dieta, nadwaga/otyłość i mała aktywność fizyczna.

cukrzyca monogenowa – wynika z pojedynczej mutacji genu, może stanowić od 2 do 5% wszystkich przypadków cukrzycy. Jej rozwój jest uzależniony genetycznie, co nie znaczy, że zawsze jest to choroba dziedziczna.

Objawy cukrzycy

Dla szybkiego wykrycia choroby obserwuj niepokojące symptomy. Wczesne rozpoznanie cukrzycy umożliwia działanie już w początkowych etapach jej rozwoju i często pozwala na zapobieganie wielu niepożądanym powikłaniom. Cukrzyca nie boli i może przebiegać bezobjawowo przez wiele lat. Najczęstsze jej objawy, widoczne gołym okiem przedstawia poniższa grafika.

Powikłania cukrzycy

W Polsce, co roku, na cukrzycę wydaje się ponad 6 mln. złotych, z czego ponad połowę na leczenie jej powikłań:

● uszkodzenie nerek,

● degeneracja włókien nerwowych,

● pogorszenie, a z czasem całkowita utrata wzroku,

● martwica części dystalnych (stopa cukrzycowa),

● uszkodzenie naczyń krwionośnych (przyczyna zawałów i miażdżycy),

● zmiany skórne,

● osteoporoza

CIEKAWOSTKA
Czy wiesz, że cukrzyca jest wiodącą przyczyną ślepoty wśród dorosłych, a diabetycy są dwukrotnie bardziej narażeni na choroby układu krwionośnego niż osoby zdrowe?

Diagnostyka cukrzycy

Aby zdiagnozować cukrzycę i określić jej typ warto wykonać:

● pomiar glukozy na czczo- prawidłowy poziom we krwi na czczo wynosi 70-100 mg%.

● krzywą glukozową

● krzywą insulinową

● oznaczenie peptydu C

● oznaczenie przeciwciał antywyspowych

3 kroki do profilaktyki cukrzycy typu II

Najlepszą profilaktyką cukrzycy typu II jest zachowanie zasad zdrowego żywienia i aktywnego stylu życia

1. Utrzymuj należną masę ciała. Jeśli już teraz Twoja waga odbiega od ideału postaraj się ją unormować i utrzymać, dzięki zdrowym nawykom żywieniowym.

2. Stosuj dietę opartą na produktach naturalnych, nieprzetworzonych. Codziennie menu buduj w oparciu o świeże warzywa i owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału, chude mięso i ryby, naturalne i odtłuszczone produkty mleczne oraz pamiętaj o zdrowych, roślinnych kwasach tłuszczowych i odpowiednim nawodnieniu. Z menu wyklucz lub chociaż mocno ogranicz dania typu fast-food, słodkie napoje, słodycze, pieczywo białe z mąki oczyszczonej i dania długo smażone.

3. Codziennie podejmuj aktywność ruchową. Wystarczy 30-45 minut spaceru każdego dnia aby pobudzić przepływ krwi, przyspieszyć przemianę materii i wspomóc gospodarkę cukrową i tłuszczową.

Podsumowanie

Cukrzyca to bardzo poważna choroba, której nie wolno bagatelizować. Warto dbać o zdrowy tryb życia, żeby uchronić się przed zachorowaniem. Po zdiagnozowaniu natomiast, należy ściśle przestrzegać leczenia i diety, aby uchronić się przed poważnymi powikłaniami.

Dieta w cukrzycy typu II – przykładowy jadłospis dzienny

red.

Napisany dnia: 14.11.2020, 09:53

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNiedzielski: Mamy “plan naprawczy”, jak po epidemii poprawić dostępność do świadczeń
Następny artykułTo nagranie jest hitem internetu. Potrzebował 148 prób