Świętowanie Bożego Narodzenia w Polsce najczęściej rozpoczyna się od uroczystej wieczerzy wigilijnej 24 grudnia. Tradycyjnie na stole powinno znaleźć się 12 dań, a domownicy powinni spróbować każdego z nich. To ma zapewniać pomyślność w Nowym Roku. Jest to też nawiązanie do liczby apostołów, którzy razem z Jezusem spożywali ostatnią wieczerzę.
Uroczysta kolacja wigilijna rozpoczynają od składania sobie życzeń i łamania się opłatkiem. W wielu domach odczytuje się fragment Biblii i wspólnie odmawia modlitwę.
Następnie wszyscy zasiadają do stołu, by wspólnie spożyć posiłek. Na stołach powinno znaleźć się 12 potraw wigilijnych:
W zależności od regionu w Polsce różne potrawy królują na stołach, ale można wyróżnić kilkanaście najbardziej popularnych dań. Oto lista potraw wigilijnych:
- barszcz czerwony z uszkami
- pierogi
- zupa grzybowa
- zupa rybna
- żurek
- zupa migdałowa
- kapusta z grochem
- bigos
- śledzie
- karp
- paszteciki z kapustą i grzybami
- babka ziemniaczana
- pasztet z mięsa lub wegański
- sałatka jarzynowa
- ryba po grecku
- kulebiak
- kutia
- makiełki
- moczka
Oprócz dań, na polskich stołach w święta roi się też od wypieków i ciast. Możemy wyróżnić kilka najbardziej popularnych.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS