A A+ A++

12 potraw wigilijnych – dlaczego właśnie tyle?

Świętowanie Bożego Narodzenia w Polsce najczęściej rozpoczyna się od uroczystej wieczerzy wigilijnej 24 grudnia. Tradycyjnie na stole powinno znaleźć się 12 dań, a domownicy powinni spróbować każdego z nich. To ma zapewniać pomyślność w Nowym Roku. Jest to też nawiązanie do liczby apostołów, którzy razem z Jezusem spożywali ostatnią wieczerzę.

12 potraw wigilijnych. Oto lista

Uroczysta kolacja wigilijna rozpoczynają od składania sobie życzeń i łamania się opłatkiem. W wielu domach odczytuje się fragment Biblii i wspólnie odmawia modlitwę.

Następnie wszyscy zasiadają do stołu, by wspólnie spożyć posiłek. Na stołach powinno znaleźć się 12 potraw wigilijnych:

W zależności od regionu w Polsce różne potrawy królują na stołach, ale można wyróżnić kilkanaście najbardziej popularnych dań. Oto lista potraw wigilijnych: 

  • barszcz czerwony z uszkami
  • pierogi
  • zupa grzybowa
  • zupa rybna
  • żurek
  • zupa migdałowa
  • kapusta z grochem
  • bigos
  • śledzie
  • karp
  • paszteciki z kapustą i grzybami
  • babka ziemniaczana
  • pasztet z mięsa lub wegański
  • sałatka jarzynowa
  • ryba po grecku
  • kulebiak
  • kutia
  • makiełki
  • moczka

Potrawy wigilijne. Najpopularniejsze wypieki

Oprócz dań, na polskich stołach w święta roi się też od wypieków i ciast. Możemy wyróżnić kilka najbardziej popularnych.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGŁOSUJ na INWESTYCJĘ ROKU 2021 /LISTA FINALISTÓW/
Następny artykułSpółki z rekordami przychodów w 2020 r. Co je napędza?