Zacytujmy wpis z internetowej encyklopedii, która dla wielu osób bywa wyrocznią: “Rogal świętomarciński – rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada). Rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu”.
Poznaniowi rogale te zostały oficjalnie przypisane w 2009 roku, gdy wpisano je do rejestru chronionych nazw pochodzenia oraz chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Mało tego – nazwa “rogal marciński” została opatentowana, co oznacza, że trzeba uzyskać pozwolenie na ich certyfikowany wypiek z Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Problem w tym, że jest udzielane jedynie rzemieślnikom z Wielkopolski.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS