A A+ A++

Zacytujmy wpis z internetowej encyklopedii, która dla wielu osób bywa wyrocznią: “Rogal świętomarciński – rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada). Rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu”.

Poznaniowi rogale te zostały oficjalnie przypisane w 2009 roku, gdy wpisano je do rejestru chronionych nazw pochodzenia oraz chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Mało tego – nazwa “rogal marciński” została opatentowana, co oznacza, że trzeba uzyskać pozwolenie na ich certyfikowany wypiek  z Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Problem w tym, że jest udzielane jedynie rzemieślnikom z Wielkopolski.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSzef MON: WP pozyska od USA 300 pojazdów opancerzonych
Następny artykułGdyńskie SPOT-y z bogatą ofertą dla dzieci