Dobra czekolada to samo zdrowie, to porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza, szybko dodaje energii, magnez dodatkowo wpływa na układ nerwowy, łagodzi stres i poprawia nastrój. Najzdrowsza jest czekolada gorzka.
W kuchni Radia Jura z okazji naszych 10. urodzin mamy dla Was przepis na ciasto, które poprawi nastrój, w końcu czekolada daje zdrowie i radość.
Do dzieła
2 jajka należy ogrzać do temperatury pokojowej, piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
W rondelku umieścić pokrojone masło – 80 gramów oraz połamaną na kosteczki czekoladę (tabliczkę 100g, może być gorzka, a może być mleczna), podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią. Masę odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać. Tego mleka powinno być 125 mililitrów.
W misce ubić jajka z cukrem (150 g), na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę- też 150 g, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Połączyć z sobą ubite jajka, mąkę oraz masę czekoladową. Zmiksować na minimalnych obrotach miksera, wlać do formy (średnica 21 cm) i wstawić do piekarnik. Piec przez ok. 40- 45 minuty do suchego patyczka.
Można zrobić polewę, my na naszym cieście poukładaliśmy czekoladowe krążki, takie jak do fondu, gdy się rozpuściły rozmazaliśmy pędzlem. Ładnie pachnie czekoladą…
Smacznego!
Ps. do jedzenie konieczne jest słuchanie Radia Jura! Wtedy smakuje najlepiej!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS