Nie zgadzamy się na blokowanie środków Funduszu Sprawiedliwej Transformacji przez Komisję Europejską. Dlatego wszyscy radni sejmiku oraz kilkudziesięciu samorządowców poparło apele, w których przedstawiamy nasze stanowisko w tej sprawie – stwierdził wicemarszałek Dolnego Śląska Grzegorz Macko.

Członkowie zarządu województwa dolnośląskiego oraz przewodniczący Sejmiku Województwa Dolnośląskiego przekazali wczoraj Apel Samorządowców subregionu wałbrzyskiego oraz jednogłośnie przyjęty Apel Sejmiku Województwa Dolnośląskiego w sprawie Funduszu Sprawiedliwej Transformacji do Biura Regionalnego Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej we Wrocławiu. Wydarzenie to można było oglądać w transmisji, którą udostępnialiśmy wczoraj w naszym serwisie społecznościowym.

Przypomnijmy, że w październiku samorządowcy naszego województwa stanowczo wyrażali opinię, że blokowanie środków, jakie dla południa Dolnego Śląska zaplanowano w Funduszu Sprawiedliwej Transformacji, będzie konserwować niesprawiedliwość wobec tego subregionu dotkniętego skutkami transformacji z początku lat 90. – jak zauważyli przedstawiciele gmin z okręgu wałbrzyskiego. Także marszałek Dolnego Śląska Cezary Przybylski w wydanym dla mediów oświadczeniu podkreślał przekonanie, że w drodze dialogu i zrozumienia, które od początku towarzyszą prowadzonym negocjacjom i rozmowom z przedstawicielami Komisji Europejskiej, znajdziemy satysfakcjonujące rozwiązanie, a Dolny Śląsk będzie mógł z pomocą środków unijnych dokończyć rozpoczętą transformację w regionie wałbrzyskim. W specjalnym liście adresowanym do wszystkich wybranych w Polsce europosłów wystosowanym przez marszałka Cezarego Przybylskiego czytamy między innymi: W proces przygotowania wdrażania Funduszu Sprawiedliwej Ttransformacji zaangażowane zostały znaczące siły społeczne: przedstawiciele jednostek samorządu terytorialnego, podmiotów gospodarczych oraz organizacji społecznych, co dodatkowo wpływa na poziom oczekiwań wobec planowanych działań. Utrata tych środków przekreśli szansę na gospodarczą, społeczną i środowiskową zmianę, konieczną do wyrównania szans rozwojowych.

Ponadto w ubiegłym tygodniu zarząd województwa dolnośląskiego złożył w Komisji Europejskiej kolejną wersję dokumentu z programem Funduszy Europejskich dla Dolnego Śląska. Regionalny program operacyjny dla naszego województwa ma wartość ponad 2,3 mld euro. Na tę kwotę składają się: ponad 1,25 mld euro z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, ponad 480,7 mln euro z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus oraz ponad 581,5 mln euro z omawianego wyżej Funduszu Sprawiedliwej Transformacji.

• W walce o te środki istotna jest jedność, którą udało się osiągnąć w Apelu Sejmiku Województwa Dolnośląskiego. Wszyscy radni zagłosowali za nim. Przedłużanie negocjacji nie służy naszemu regionowi, a blokowanie dostępu do środków z Funduszu Sprawiedliwej Transformacji jest niedopuszczalne – oceniał podczas wczorajszego briefingu pod siedzibą przedstawicielstwa Komisji Europejskiej we Wrocławiu wicemarszałek Dolnego Śląska Marcin Krzyżanowski.
  • Wierzę, że na drodze wspólnego wysiłku będziemy mogli z pomocą środków FST dokończyć rozpoczętą transformację w subregionie wałbrzyskim. Środki unijne są dla nas możliwością na dynamiczny rozwój i poprawę jakości życia wszystkich Dolnoślązaków – uważa członek zarządu województwa dolnośląskiego Tymoteusz Myrda.
  • Nie ma naszej zgody na wykluczenie Dolnego Śląska z Funduszu Sprawiedliwej Transformacji, dlatego dziś wspólnie z Samorządowcami z subregionu wałbrzyskiego zaapelowaliśmy do Komisji Europejskiej, żeby nie blokowała środków z funduszu dla naszego województwa. Ogromną niesprawiedliwością jest pozbawienie środków regionu, który cierpiał i będzie cierpieć dalej. Potrzebna nam jest solidarność, bo my, wszyscy Dolnoślązacy, ostatecznie na tym zyskamy. Wszystkie uwagi dotychczas przedyskutowaliśmy, doszliśmy do porozumienia poprzez dialog. Liczę na to, że uda się i tym razem – mówił członek zarządu województwa dolnośląskiego Krzysztof Maj.
  • Od kilku miesięcy negocjowany jest nowy budżet unijny i udało nam się już osiągnąć porozumienie w większości spraw. Ciągle jednak otwarta pozostaje kwestia Funduszu Sprawiedliwej Transformacji dla Subregionu Wałbrzyskiego. Wykluczenie Dolnego Śląska z FST jest niedopuszczalne i będzie stanowiło niesprawiedliwość wobec regionu dotkniętego skutkami niedokończonej transformacji. Dlatego też wspólnie z Samorządowcami z subregionu wałbrzyskiego zaapelowaliśmy do Komisji Europejskiej o nieblokowanie środków Funduszu dla Województwa Dolnośląskiego – podsumował przewodniczący Sejmiku Województwa Dolnośląskiego Andrzej Jaroch.
Foto: umwd.pl

Poprzedni artykułDoctor involved in massive healthcare fraud VANISHES after boating accident
Następny artykułWARSZTATY TWORZENIA KOTYLIONÓW W MUZEUM