A A+ A++

Kierunek dietetyka na UWM istnieje już od roku 2010 r., ale do tej pory dostępne były tylko studia licencjackie – podaje portal olsztyn.com.pl.

Jak powiedziała, dr n. med. Ewa Kupcewicz, wicedyrektorka SZP, o uruchomienie 2. stopnia na dietetyce apelowali sami studenci, którzy wiele razy mówili władzom uczelni o tym, że chcieliby kontynuować studia właśnie w Olsztynie.

Będzie to kierunek magisterski o profilu praktycznym, prowadzony stacjonarnie. Będzie trwać 4 semestry. To kierunek wymagający. Trzeba na nim opanować wiedzę z rożnych dyscyplin naukowych, ale jest ciekawy i zapewniający pracę – dodaje dr Kupcewicz.

Studia 2. stopnia na dietetyce mają absolwentów uczynić wysokiej klasy specjalistami zajmującymi się opracowaniem i przygotowaniem różnych diet dla ludzi zdrowych i chorych oraz prowadzących działalność edukacyjną na temat prawidłowego żywienia i profilaktykę żywieniową. Studia magisterskie będą ukierunkowane na pogłębienie wiedzy i zdobycie zaawansowanych umiejętności praktycznych oraz wypracowanie profesjonalizmu zawodowego i samodzielności.

Gdzie praca dla absolwentów tego kierunku?

Głównie poradniach dietetycznych i specjalistycznych, szpitalach, sanatoriach, domach wczasowych, ale także w domach dziecka, przedszkolach, szkołach, żłobkach, domach pomocy społecznej, sanepidach gabinetach odnowy biologicznej, ośrodkach wellness&spa, klubach sportowych i fitness, zakładach przemysłu spożywczego, firmach cateringowych, portalach internetowe (praca on-line).

 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPodwyżka opłat za parkowanie odroczona w czasie
Następny artykułFragment ciągu pieszo-rowerowego po roku doczekał się nawierzchni. Co z pozostałym odcinkiem?