Dzisiaj, 12 października (14:37)
Jackfruit, czyli owoc chlebowca, staje się coraz częstszym gościem na stołach Polaków. Na razie przede wszystkim w restauracjach, ale możemy spodziewać się, że już niedługo zagości w domowych kuchniach mieszkańców naszego kraju. Jak smakuje? Jak go przyrządzać?
Jackfruit, czyli owoc chlebowca, jest największym owocem na świecie – może osiągnąć nawet 90 cm długości i ważyć do 30 kg. Najczęściej owoce osiągają jednak wagę do 10-15 kg. Jackfruit jest owocem drzewa bochenkowego, nazywanego też chlebowcem różnolistnym, z rodziny morwowatych. Wywodzi się z Afryki oraz południowej i południowo-wschodniej Azji, przede wszystkim z Indii, ale także Sri Lanki, Bangladeszu, Tajlandii czy Indonezji. W Polsce można go kupić właściwie wyłącznie w zalewie, w puszkach lub suszony. Za puszkę jackfruita musimy zapłacić ok. 10-20 złotych za 540 g, suszony kosztuje natomiast ok. 15 złotych za 150 g.
Z jednego drzewa można uzyskać rocznie nawet do 3 ton owoców, które są bogate w składniki odżywcze, w związku z czym chlebowce są doskonałym źródłem pożywienia.
Owoc chlebowca ma grubą, bardzo twardą skórę pokrytą tępymi kolcami, przez którą jackfruita nie da się otworzyć rękami. Należy użyć do tego ostrego narzędzia. Niedojrzałe owoce są w kolorze zielonym, młode – zielono-żółtym, z czasem stają się ciemnożółte i mają odcień pomarańczowy lub brązowy. Pod skórą ukryty jest jadalny miąższ, przedzielony błonkami podobnymi do błonek w pomarańczy czy pomelo, a także pestki.
Jackfruit ma wiele zastosowań w kulinariach. Przede wszystkim młode owoce przypominają w smaku i konsystencji surowego kurczaka, są bardzo neutralne i dzięki temu dobrze chłoną przyprawy. W związku z tym są świetnym zamiennikiem mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Można z niego przygotowywać roślinne wersje dań takich jak potrawka z kurczaka, curry, burgery, a nawet przygotować odpowiednik popularnej szarpanej wieprzowiny (pulled pork).
Dojrzały jackfruit jest bardziej owocowy i wykorzystywany przede wszystkim do deserów. Można zrobić z nich także dżem, ciasta, marynaty czy lody. Smakuje jak połączenie banana i ananasa. Można wykorzystać także pestki, które w smaku przypominają kasztany – dobrze sprawdzają się upieczone lub uprażone i podane jako przekąska.
Na surowo można jeść tylko bardzo dojrzałe owoce – pozostałe należy poddać obróbce termicznej. Spożycie młodych jackfruitów może powodować nieprzyjemne dolegliwości takie jak nudności, wymioty i biegunkę.
Jackfrui … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS