Żytnia z Rynku
Młyn Produkcyjno-Handlowy Zdzisław Przyborowski „Młyn w Rynku” bywał już wyróżniany, teraz maka tam wytwarzana figuruje na krajowej liście produktów tradycyjnych.
Mąki z tego młyna trafiają do klientów indywidualnych oraz do piekarń, które produkują pieczywo metodą tradycyjną i na naturalnym zakwasie.
Mąka żytnia produkowana dla rolników i piekarni w Rynku, nazywana była potocznie „Żytnią z Rynku”. Wyjątkowe właściwości i cechy związane z pochodzeniem surowców wykorzystywanych do wyprodukowania mąki żytniej z Rynku, doceniają mieszkańcy regionu. Tradycyjną mąkę żytnią z Rynku wykorzystują do wytwarzania doskonałych produktów takich jak: chleb żytni na naturalnym zakwasie czy szare kluski idealne do rosołu lub czerniny.
Jednym z najważniejszych dla społeczności lokalnej obiektów jest zachowany do dzisiaj młyn, posiadający kilkusetletnią historię. Młyn prawdopodobnie powstał już w 1230 roku. Został założony przez Krzyżaków.
Do roku 1900 młyn był nieduży, drewniany, funkcjonował w oparciu o kamienie młynarskie i był napędzany kołem wodnym. Dopiero w 1900 roku został przebudowany na turbinę wodną. Mimo, że od lat 60-tych XX w. młyn napędzany jest elektrycznie, to dla zachowania tradycji nadal używana jest też siła płynącej wody.
Po wojnie, kiedy na wsi chleb był praktycznie nie do zdobycia, dzięki mące dostępnej wyłącznie z młyna z Rynku, okoliczni rolnicy byli w stanie produkować swoje własne pieczywo. Również otręby można było pozyskać tylko w młynie, gdyż brak prądu uniemożliwiał rolnikom ich własną produkcję.
Namawiamy innych producentów wyjątkowych, tradycyjnych wyrobów z naszego województwa do przesyłania wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych.
Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego, który dokonuje oceny formalnej i merytorycznej oraz zgodności z dziedzictwem kulinarnym regionu. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnianie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
(6.02.2020 gp/um fot.Młyn w Rynku)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS