A A+ A++

Zupa wonton to jedna z najbardziej oryginalnych i orientalnych zup. Pochodzi z Chin, jednak swoich zwolenników ma na całym świecie. Możemy spróbować jej smaku w chińskiej restauracji, jednak bez problemu zrobimy ją także samodzielnie we własnej kuchni. Jak to przyrządzić? Na co zwrócić uwagę, aby jej smak był niepowtarzalny? Sprawdź nasz przepis!

d2ezzwc

Wonton – co to za zupa?

Zupa Wonton jest klarownym rosołem, do którego dodawana jest, w zależności od regionu, kapusta pekińska, zioła, sosy, cebula, grzyby shitake oraz cienki makaron i specjalne pierożki – wontony. Są one nadziewane mieloną wieprzowiną, często ostro przyprawioną.

Zupa ta jest rewelacyjną alternatywą dla naszego tradycyjnego rosołu niedzielnego. W Chinach gotowana była już ponad 2 tysiące lat temu. Według jednej z legend nazwa dodawanych do niej pierogów powstała od imion starożytnych wojowników plemiennych, z których jednemu na imię było Hun, drugiemu zaś Tun.

Jak zrobić zupę Wonton?

Jeśli zdecydujemy się zrobić zupę wonton samemu, powinniśmy zacząć od robienia farszu do pierogów. W następnej kolejności przygotowujemy ciasto na nie. Przygotowanie idealnego ciasta na pierogi jest dość trudne i wymaga nieco więcej czasu, stąd też Chińczycy bardzo cenią sobie to danie.

d2ezzwc

Po zrobieniu farszu i ciasta pierogi z nich zrobione należy starannie zawinąć i skleić, po czym można przejść do gotowania bulionu. Do gotującego się rosołu dodaje się wszystkie warzywa, przyprawy i pierożki i wszystko razem zagotowuje. Zdarza się, że w niektórych kuchniach pierożki gotowane są osobno, co dodaje zupie większej klarowności.

Zupa Wonton – na co zwrócić uwagę?

Zupa Wonton powinna być podawana w głębokiej misce, na której dnie układamy pierożki, następnie zalewając je bulionem. Można też do niej dodać niewielką ilość makaronu. Aby osiągnąć idealny smak, całość można posypać szczypiorkiem i czosnkiem, do przyprawienia jej zaś użyć sosu chilli. Doskonale smakuje przyprawiona kolendrą i trawą cytrynową.

Zupa Wonton – przepis

Potrzebne składniki:

Na bulion:

  • 2 l rosołu;
  • 2 łyżki sosu rybnego;
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego;
  • 2 – 3 gałązki świeżej kolendry;
  • kawałek imbiru;
  • 2 – 3 zielone cebulki;
  • 3 ząbki czosnku;
  • kilka kropli oleju sezamowego.

Na farsz:

  • 400 g zmielonej wołowiny;
  • kawałek imbiru;
  • 4 łyżki posiekanej kolendry;
  • 3 sztuki zielonej cebulki (biała część);
  • 1 łyżka oleju sezamowego;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 1 ząbek czosnku.

Na ciasto:

  • 1 jajko;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1/3 szklanki gorącej wody.
123RF

(123RF)

Sposób przygotowania:

d2ezzwc

1. Podgrzewamy rosół, dodajemy: pokrojony na plastry imbir, przeciśnięty przez praskę imbir i przyprawiamy sosem rybnym i sojowy. Wrzucamy kolendrę i zieloną cebulkę i na małym ogniu gotujemy przez 15 minut.

2. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy je, aby było elastyczne. Jeśli się nie klei, dodajemy wody, jeśli jest zbyt kleiste – mąki. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 10 minut do lodówki.

3. W tym czasie mięso mieszamy ze startym imbirem, posiekaną kolendrą, czosnkiem, posiekaną cebulką i doprawiamy do wszystko sosem sezamowym oraz sojowym. Odstawiamy.

4. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, kroimy na kwadraty o boku około 5 cm. Na każdy z nich kładziemy łyżkę farszu, po czym sklejamy rogi, aby powstał kształt sakiewki. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę i przykrywamy ściereczką.

d2ezzwc

5. Zagotowujemy wodę w garnku, na nim zaś ustawiamy sitko lub koszyczek do gotowania na parze, wyłożony papierem do pieczenia, w którym robimy niewielki otwór, aby para wodna mogła się dostać do pierogów.

6. Pierogi układamy na przygotowanym koszyczku i gotujemy na parze przez 10 minut.

7. Do misek nalewamy zupę, przyprawiamy olejem sezamowym, do każdej porcji wkładamy gotowe pierogi i posypujemy zieloną cebulką. Najlepiej podawać na ciepło. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł300 tys. zł od Obido dla mieszkanki Krakowa
Następny artykułPomaga bezdomnym w pandemii. Kichali na nią bez maseczek