A A+ A++

Zrób przed smażeniem. Sekretny trik szefów kuchni

Jak zrobić idealną jajecznicę?

Jak zrobić idealną jajecznicę?

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

ALLE

08.09.2024 12:48, aktual.: 08.09.2024 14:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajecznica jest jednym z najczęstszych śniadaniowych wyborów Polaków. I choć każdy z nas ma swój własny sposób na jej przyrządzenie, jeden z nich jest wciąż mało znany. Jego sekretem jest oddzielnie żółtek jaja od białek.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a jak wiadomo, dobrym wyborem na jego rozpoczęcie jest jajecznica, która zapewni nam sytość i siłę na następne godziny. Choć jeszcze kilka lat temu uważano, że jajka nie są zbyt zdrowe ze względu na niekorzystny wpływ na stężenie cholesterolu we krwi, lata badań udowodniły, że nie jest to prawdą. Cechują się za to wysoką zawartością witamin i składników mineralnych.

Przepis na jajecznicę po warmińsku

Jeżeli uwielbiasz jajecznicę, ale czujesz, że nie do końca jesteś mistrzem w jej robieniu, podpowiadamy, jak delikatnie możesz ją odmienić, żeby stała się bardziej puszysta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Całą tajemnicą jest kierowanie się przepisem na jajecznicę po warmińsku, która jest nie tylko pyszna, ale i niezwykle prosta w przyrządzeniu. Nie potrzebujesz wielu składników.

W co musisz się zaopatrzyć?

  • 3 kurze jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobinę masła do smażenia,
  • opcjonalnie szczypiorek.

Zobacz także

Dodaj do jajecznicy. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej
Dodaj do jajecznicy. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej

Przygotowanie jajecznicy po warmińsku

Przygotowanie jajecznicy po warmińsku nie zajmie zbyt wiele czasu. Wszystko zaczynamy od rozpuszczenia masła na patelni. Następnie oddzielamy staranie żółtka od białek, co jest w tym przepisie kluczowe. Białko roztrzepujemy. Dodajemy sól i pieprz.

Białko wlewamy na patelnię i czekamy, aż odrobinę się zetnie. Patelnię zdejmujemy z ognia, a do ściętych białek dodajemy oddzielone wcześniej żółtka. Składniki mieszamy. Po przełożeniu na talerz, jajecznicę posypujemy szczypiorkiem lub ulubionymi ziołami.

Innymi sposobami na “podkręcenie” smaku jajecznicy są: dodanie do niej grzybów (w szczególności kurek), kilku kropel soku z cytryny bądź mąki ziemniaczanej i mleka.

Zobacz także

Sekretny składnik jajecznicy. Mistrzowie kuchni dodają jedną łyżkę
Sekretny składnik jajecznicy. Mistrzowie kuchni dodają jedną łyżkę

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRaport NIK: szkolnictwo zawodowe do poprawki. Nauczycieli-specjalistów “kradnie” biznes
Następny artykułHistoria na naszych oczach. Czekali na to 67 lat. Zapaść 16. drużyny świata