A A+ A++

W Poznaniu odbyły się Targi Smaki Regionów. To wyjątkowe wydarzenie dla osób, które cenią produkty od lokalnych dostawców. Jak co roku przyznane medale Tragów Smaki Regionów. Złoty medal otrzymał Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna za Wędzonkę Miłomłyńską.

Na targach można degustować i kupić żywność pochodzącą z poszczególnych polskich regionów stanowiącą dziedzictwo kulinarne, również tę certyfikowaną.

W tym roku wydarzenie wypełnione było wieloma elementami angażującymi zwiedzających.

O pełne brzuchy zwiedzających  zadbał Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy. Gotowali, szkolili, podpowiadali i częstowali potrawami z wieprzowiny w różnych odsłonach. Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się scena kulinarna z Kurtem Schellerem w roli głównej.

Szwajcar dzielił się przepisami na pyszne potrawy, którymi później częstował zwiedzających. Stowarzyszenie Polska Ekologia przez wszystkie trzy dni odbywały się warsztaty dla dzieci. Tu mogły się przekonać jak wyciskać soki i zrobić zdrową przekąskę. Mini-piekarenka również cieszyła się ogromnym zainteresowaniem.

Tam trwały warsztaty z wypiekania bułeczek. Najmłodsi dowiedzieli się na czym polega praca piekarza i wcielili się w jego rolę. Odbył się również panel poświęcony ziemniakom. Zwiedzający mogli dowiedzieć się o ilości odmian ziemniaków, jakie mają w sobie korzystne właściwości oraz co ciekawego można z nich przygotować.

Gośćmi Smaków Regionów byli również przedstawiciele Komisji Europejskiej. Specjaliści poprowadzili seminarium dotyczące oznaczeń geograficznych. To ważny temat szczególnie dla regionalnych producentów, którzy takim oznaczeniem potwierdzają najwyższą jakość swoich produktów i ich unikalne pochodzenie.

Podczas tegorocznego wydarzenia wystawiło się 180 wystawców, 14 województw, a targi odwiedziło prawie 25 tys. zwiedzających.

Na stoisku województwa warmińsko-mazurskiego zaprezentowali się producenci żywności wytwarzanej w naszym regionie. Byli to:

  • Zakład Wędliniarski Flis-Pol – wędliny,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku – produkty z mleka krowiego,
  • Gospodarstwo Pasieczne „Rancho w Kaczej Dolinie” – miody,
  • Tradycyjna Wędzarnia Warmińska – ryby
  • Gospodarstwo ogrodnicze Joanna Walkiewicz – skórki owocowe,
  • „Qraś” Wędliny Catering – wędliny,
  • Miody pitne Nidzica „Almes” Sp. z o.o. – miody pitne,
  • Koło Gospodyń Wiejskich Stradunianki – przetwory w słoikach.

Jak co roku podczas targów odbył się konkurs o Medal Targów Smaki Regionów. Tym razem do konkursu wpłynęła rekordowa liczba zgłoszeń. Spośród niemal 100 firm jurorzy wybrali 20 medalistów oraz 13 wyróżnień. Medale targów znów powędrowały do producentów z Warmii i Mazur.

Złoty medal zdobyli:

  • Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna za Wędzonkę miłomłyńską,
  • OSM Olecko za masło extra Mazury Smak Natury.

Wyróżnienie trafiło do Ekologicznego gospodarstwa ogrodniczego Joanna i Sebastian Walkiewicz za przepyszne skórki owocowe.

W czasie targów na uroczystej gali odbyło się też wręczenie Pereł 2022, głównych nagród w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. Nagrody zdobyli:

  • Masarnia z tradycją Dreszler za „Szynkę wiejską”,
  • OSM Olecko za „Ser pełnotłusty Złota Gouda z dziurami”,
  • Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie za „Miód wielokwiatowy”,
  • Pasieka Jabłońscy za „Miód lipowy”,
  • KGW Stradunianki za „Szczupak faszerowany zieleniną i frytki z okonia na plackach z ogródkowych warzyw z sosem grzybowym”.
WWiM
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKaczy Dół? W planie wymiana asfaltu i pumptrack
Następny artykułNapad na klientkę kantoru