A A+ A++

Prawidłowe odżywianie się to regularne posiłki, odpowiednie proporcje poszczególnych dań i optymalna dieta. Nie można zapominać o wartościowych przekąskach pomiędzy głównymi posiłkami. Często mamy w zwyczaju uzupełniać nasz dzienny jadłospis słodyczami i fast foodami. To właśnie te szybkie posiłki bywają niezwykle kaloryczne i niezdrowe. Jedzenie takich przekąsek jest przykładem złego nawyku. Nawyku, który utrwala się za każdym razem, gdy sięgamy po „puste kalorie”.

Żeby jednak przystąpić do zmiany nawyków musimy wiedzieć, czym charakteryzuje się zdrowa przekąska:

  • musi być pełnowartościowa, to znaczy dostarczać wszystkich substancji odżywczych (tłuszczów, białka, cukrów),
  • musi być złożona z wysokiej jakości, nieprzetworzonych składników,
  • powinna być wysokoenergetyczna, czyli dostarczać nam energii do działania,
  • zawsze powinna być wykonana ręcznie i spożywana w odpowiednich warunkach, na siedząco, w spokoju, bez pośpiechu.

Prawidłowe żywienie ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży ze względu na bardzo intensywne procesy wzrastania i dojrzewania zachodzące w tym okresie życia. Zarówno niedobory składników odżywczych, jak i ich nadmierne spożycie mają negatywne konsekwencje zdrowotne.

Korzystną dla zdrowia przekąską mogą być owoce lub desery owocowe, owoce suszone (rodzynki, śliwki, suszone plasterki jabłek), a także surowe warzywa jak małe marchewki, czy pokrojone kawałki selera, ogórka lub papryki, gdyż zawierają dużo witamin, flawonoidów i błonnika korzystnego dla regulacji pracy jelit. Warzywa mogą być spożywane wraz z beztłuszczowymi dipami lub dipami na bazie jogurtów. Chude napoje mleczne (jogurty, kefiry, owocowo-mleczne koktajle) i budynie na chudym mleku są dobrym źródłem wapnia i białka. Innymi przekąskami zawierającymi dużo cennych składników dla zdrowia są orzechy włoskie, laskowe, ziemne (pod warunkiem, że są niesolone) i nasiona takie jak pestki dyni czy słonecznika. Należy pamiętać, że zawierają one tłuszcze o korzystnym profilu żywieniowym, jednak spożywane w większej ilości powinny być brane pod uwagę w ogólnym bilansie całodziennej diety pod kątem zawartości tłuszczu i kalorii. Innymi przekąskami mogą być produkty zbożowe (płatki śniadaniowe lub musli bez dodatku cukru, pieczywo typu pumpernikiel lub inne pełnoziarniste).

I właśnie wyposażeni w taką wiedzę nasi uczniowie przygotowali takie smaczne i przede wszystkim bardzo zdrowe przekąski.

Szkolny Zespół Szkoły Promującej Zdrowie

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPowiat świdnicki: 32 nowe zakażenia
Następny artykułWielkopolska: Ponad 1200 zakażeń koronawirusem! Najwięcej znów w Poznaniu