A A+ A++

Na zapotrzebowanie kaloryczne wpływa wiele czynników, dlatego jego obliczenie nie należy do łatwych zadań. Może się różnić nawet w zależności od dnia. Dopasowanie kaloryczności posiłków do wyznaczonego celu stanowi najważniejszą kwestię. Pod uwagę bierze się: płeć, wiek, wzrost, beztłuszczową masę ciała, zawartość poszczególnych makroskładników w diecie i aktywność fizyczną. Na to, jakie zapotrzebowanie kaloryczne ma dana osoba, wpływają również ewentualne zaburzenia hormonalne i choroby, a także niedobory składników odżywczych. Nie bez znaczenia jest ciąża oraz laktacja, a w przypadku dzieci okres intensywnego wzrostu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułŚmiej się na zdrowie
Następny artykułNowe zasady transgranicznego przekształcania, łączenia i podziału spółek