A A+ A++

Grillowanie w ogrodzie to już prawdziwa tradycja, którą pokochały miliony Polaków. Jeżeli mamy w domu grill i choćby kawałek trawnika, możemy wyczarować w ogrodzie prawdziwą ucztę. Wbrew pozorom, grillowy jadłospis wcale nie zawęża się jedynie do kiełbasek, szaszłyków, żeberek i karkówki. Z pomocą odpowiednich akcesoriów możemy przyrządzić na grillu wyborne kanapki, pizzę, potrawy z warzyw oraz wyśmienite desery.

Wejdź na wyższy poziom grillowania

Grillowanie nie musi być nudne. Jeżeli dotąd grill kojarzył ci się jedyne z kawałkami mięsa skwierczącymi na ruszcie, czas zerwać z rutyną i odkryć nowe możliwości innowacyjnych akcesoriów, które pomogą ci w prosty sposób wyczarować pyszne i urozmaicone potrawy. Dzięki odpowiednim narzędziom i odrobinie wyobraźni twoje grillowe menu na pewno zaskoczy wszystkich gości.

Marka Weber udowadnia, że grill w sezonie letnim może całkowicie zastąpić nam kuchnię. Brzmi niewiarygodnie? Mając pod ręką funkcjonalne gadżety, możemy nie tylko grillować, ale także piec, gotować i dusić ulubione potrawy na świeżym powietrzu. Dobrym przykładem jest Gourmet BBQ System – nowoczesna linia akcesoriów do grillowania, z którymi przygotujesz nie tylko klasyczne dania grillowe, ale także pizzę, dania z woka, różnorodne potrawy z drobiu oraz smaczne przekąski warzywne na ciepło.

Na wyposażeniu każdego grillmastera nie może zabraknąć kilku wariantów rusztów do pieczenia, płyty żeliwnej, która doskonale sprawdza się do przyrządzania śniadań na ciepło, koszy i tac do przyrządzania delikatnych ryb, owoców morza i warzyw oraz kamienia do pizzy, na którym upieczesz nie tylko włoski placek z dodatkami, ale także inne smaczne wypieki i desery. Prawdziwym hitem jest wielofunkcyjny kociołek holenderski – idealny do zup, sosów i gulaszy. Z takim grillowym ekwipunkiem bez trudu podołasz każdemu kulinarnemu wyzwaniu.

Grillowane szparagi z parmezanem. Prosta przystawka dla każdego

Sezon grillowy zwykle łączy się z sezonem na szparagi. Szkoda byłoby tego nie wykorzystać – tym bardziej, że grillowane przystawki z tego smacznego warzywa są bardzo proste i wyborne w smaku. Z dodatkiem świeżo tartego parmezanu z pewnością zyskają wielu miłośników!

Przepis na grillowane szparagi z parmezanem

Stopień trudności: proste

Czas przygotowania: ok. 10 min

Czas grillowania: 8 min

Lista składników:

·      Duży pęczek zielonych szparagów

·      2 łyżki oliwy z oliwek

·      2 łyżki octu balsamicznego

·      Sól i świeżo zmielony pieprz

·      Świeżo starty parmezan

Przygotowanie:

1.      Opłucz szparagi pod bieżącą wodą. Następnie twarde, jasne końcówki. Łodygi dokładnie osusz, posmaruj oliwą i posyp przyprawami.

2.      Piecz szparagi na patelni grillowej przez ok. 8 minut. Następnie skrop je octem balsamicznym i posyp świeżo startym parmezanem. Pyszna, grillowana przekąska gotowa.

Grillowany drób w orientalnym stylu? Skosztuj delikatnej kaczki w sosie hoisin

Wśród amatorów grillowania nietrudno znaleźć smakoszy, którzy zamiast potraw z wołowiny i wieprzowiny wolą delikatny drób. Z myślą o tych osobach marka Weber przygotowała przepis na grillowaną kaczkę w sosie hoisin. Gwarantujemy, że soczyste mięso w orientalnej nucie z pewnością urzeknie każdego poszukiwacza nowych smaków.

Przepis na grillowaną kaczkę w sosie hoisin (Przepis od Weber’s Way to Grill™ by Jamie Purviance)

Stopień trudności: proste

Czas przygotowania: ok. 25 min

Czas grillowania: 40 min

Lista składników:

·      1 cała kaczka (od 2,5 do 2,7 kg)

·      1 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej

·      ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

·      180 mililitry sosu hoisin

Przygotowanie:

1.      Odetnij i wyrzuć szyję, podroby oraz nadmiar tłuszczu z kaczki. Ponacinaj skórę na całej powierzchni kaczki małym, ostrym nożykiem — szczególnie po bokach pod piersiami. Dzięki temu podczas pieczenia wytopi się tłuszcz.

2.      Napełnij duży garnek taką ilością wody, aby wystarczyło do zakrycia kaczki i zagotuj. Delikatnie zanurz kaczkę w garnku z wodą. Aby pozostała zanurzona, przyciśnij ją ciężką pokrywką lub ciężkim talerzem (kaczka ma tendencję do wypływania na powierzchnię). Gdy woda ponownie się zagotuje, przykręć palnik i gotuj kaczkę na małym ogniu jeszcze przez 15 minut.

3.      Nadziej kaczkę na łyżkę z długą rączką lub zamknięte szczypce i delikatnie wyjmij ją z wody, tak aby płyn ze środka kaczki odciekł do garnka. Połóż kaczkę na wyłożonej papierowymi ręcznikami blasze do pieczenia z wyższą krawędzią. Następnie dokładnie osusz ją ręcznikami — w środku i na zewnątrz.

4.      Przygotuj grill do pieczenia metodą pośrednią w wysokiej temperaturze (od 230ºC do 290ºC).

5.      Natrzyj kaczkę solą i pieprzem — w środku i na zewnątrz. Odegnij skrzydełka i zwiąż nóżki sznurkiem kuchennym. Wyczyść szczotką ruszt do pieczenia metodą pośrednią. Przez 30 minut opiekaj kaczkę metodą pośrednią w wysokiej temperaturze, pod zamkniętą pokrywą. Możesz też upiec kaczkę na rożnie.

6.      Posmaruj całą kaczkę 2 łyżkami sosu hoisin i opiekaj ją dalej, aż skórka będzie ciemnobrązowa — powinno to potrwać około 10 minut (jeśli będzie trzeba, obróć kaczkę, aby sos nie przypalił się na spodzie). Zdejmij z grilla i przed pokrojeniem odczekaj 10–15 minut. Podawaj na ciepło z pozostałym sosem hoisin.

Słodki deser z grilla? Wypróbuj przepis na odwrócone ciasto ananasowe

W każdym imprezowym menu nie może zabraknąć słodkości. Na ciepłe, letnie dni idealny będzie lekki deser na bazie owoców, np. odwrócone ciasto ananasowe. Co więcej, ten słodki przysmak z powodzeniem upieczesz na grillu! Przygotuj niezbędne narzędzia oraz składniki ciasta i do dzieła.

Potrzebne będą: Grill węglowy lub gazowy Weber, ruszt do pieczenia metodą pośrednią Weber, żeliwny rondel przystosowany do rusztów do pieczenia z linii Gourmet BBQ System Weber, duża miska, mikser, gumowa szpatułka

Przepis na odwrócone ciasto ananasowe (od Weber’s Way to Grill™ by Jamie Purviance)

Stopień trudności: proste

Czas przygotowania: ok. 30 min

Lista składników:

·      6 krążków świeżego ananasa (każdy o grubości około 12 mm)

·      2 łyżki roztopionego masła

·      100 gramy ciemno brązowego cukru

·      60 mililitry tłustej śmietany kremówki

·      ½ łyżeczki mielonego cynamonu

·      140 g mąki uniwersalnej

·      1 łyżeczki proszku do pieczenia

·      ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

·      ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

·      160 ml maślanki (lub tłuste mleko zmiksowane z 1 łyżką świeżo wyciśniętego soku z cytryny)

·      2 duże jajka

·      1 łyżeczki esencji waniliowej

·      Pół kostki miękkiego masła

·      150 g cukru

Przygotowanie:

1.      Przygotuj grill do pieczenia metodą pośrednią w średniej temperaturze (od 180ºC do 230ºC).

2.      Posmaruj plastry ananasa roztopionym masłem. Wyczyść szczotką ruszt do pieczenia. Opiekaj plastry ananasa na grillu metodą bezpośrednią, z otwartą pokrywą przez 4–6 minut — aż się przyrumienią. Po upływie połowy czasu obróć na drugą stronę. Zdejmij z grilla i odstaw do ostygnięcia. Pozostaw jeden plaster ananasa w całości, a pozostałe przekrój na pół.

3.      W żeliwnym rondlu o średnicy 30,5 cm wymieszaj cukier brązowy, śmietanę, cynamon oraz masło (jeśli zostało po smarowaniu ananasa). Roztop metodą bezpośrednią. Podgrzewaj przez około 2 minuty — do momentu, aż cukier się roztopi, a przy krawędzi rondla zaczną się pojawiać bąbelki. Zdejmij rondel z ognia i postaw go na blasze do pieczenia. Umieść cały krążek ananasa pośrodku rondla, a wokół niego rozłóż krążki poprzecinane na pół. Odstaw na bok.

4.      W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. W miseczce ubij trzepaczką maślankę, jajka i wanilię.

5.      Ustaw mikser na średnie-wysokie obroty i ubijaj masło oraz cukier w dużej misce, aż masa stanie się lekka i puszysta (przez 2–4 minuty). Przełącz mikser na niskie obroty i dodawaj kolejno po jednej miarce mieszanki z mąką i po dwie równe miarki maślanki z dodatkami — zaczynając i kończąc na mące. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie trzeba, zeskrobuj resztki ze ścianek miski. Gumową szpatułką równo rozprowadź masę na plastrach ananasa w żeliwnym rondlu.

6.     Piecz ciasto przez 40–50 minut metodą pośrednią w średniej temperaturze pod zamkniętą pokrywą. Staraj się utrzymać temperaturę grilla na poziomie 180°C. Ciasto będzie gotowe, gdy wierzch się zrumieni, a drewniany patyczek wbity w środek będzie suchy. Używając rękawic zdejmij ciasto z grilla. Odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na około 10 minut.

7.     Przed wyjęciem ciasta oddziel jego brzegi od ścianek rondla ostrym nożem. Połóż na rondlu do góry dnem talerz, na którym zmieści się ciasto. Załóż rękawice i delikatnie odwróć rondel oraz talerz jednocześnie, a potem powoli unieś rondel. Jeśli jakieś cząsteczki ananasa przywarły do dna rondla, połóż w ich miejsce inne krążki. Poczekaj przez chwilę, aż ciasto ostygnie, a następnie pokrój je i podawaj. Najlepiej smakuje serwowane na ciepło lub w temperaturze pokojowej tego samego dnia, w którym je upieczono.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrzed nami kolejna piesza wycieczka. Będzie m.in. zwiedzanie parku Japońskiego
Następny artykułDanuta Holecka przestała prowadzić “Wiadomości” TVP. Co się stało?