A A+ A++

Zamówić jedzenie z dowozem? Czy to bezpieczne? Z jakim ryzykiem wiąże się takie zamówienie? W czasie pandemii wiele osób zadaje sobie takie pytania. Z tymi wątpliwościami zwróciliśmy się do pracowników elbląskiego Sanepidu.

 

– Zachęcamy do zamawiania jedzenie w elbląskich lokalach gastronomicznych. Po pierwsze dlatego, że jest to bezpieczne, a po drugie trzeba wspierać naszych restauratorów

– przekonuje ekspertka Sanepidu.

Branża gastronomiczna bardzo mocno odczuwa ograniczenia wynikające z pandemii. Te zamówienia, to póki co jedyna możliwość zminimalizowania strat.

– Wirus nie przenosi się za pomocą żywności, a obróbka termiczna eliminuje zagrożenie mikrobiologiczne

– informuje przedstawiciel Sanepidu.

Restauratorzy otrzymali szczegółowe wytyczne dotyczące obowiązujących obostrzeń sanitarnych, których muszą przestrzegać.

– Maseczki, rękawiczki, płyn do dezynfekcji, mniej osób pracujących na kuchni

– wylicza elbląski restaurator.

– Dodatkowo nasz lokal jest ozonowany, a klienci odbierający dania osobiście, wchodzą  pojedynczo do lokalu.

Jednak zachowanie zwiększonej ostrożności leży nie tylko po stronie restauratorów:

– Pamiętajmy, że to działa w obie strony

– uczula ekspert Sanepidu.

– Zachowujmy więc dystans, często myjmy ręce, a już obowiązkowo przed posiłkiem.

Red.

www.expresselblag.pl | wiadomości i informacje z Elbląga | dodaj portal do ulubionych

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZOO Centrum Żywienia z karmą dla schroniska
Następny artykułWydatki inwestycyjne Lotosu w '20 mogą być do 25-30 proc. niższe niż zakładane 1,4 mld zł