1 godz. 10 minut temu
Liście lubczyku z powodzeniem zastąpią kostki rosołowe czy maggi. Są od nich zdecydowanie zdrowsze i naturalnie aromatyczne. Jednak lubczyk to dużo więcej niż akcent niedzielnego rosołu. Do czego jeszcze warto go dodawać? Jakie korzyści dla zdrowia przyniosą zielone części rośliny, a kiedy warto sięgnąć po wyciąg i wywar z jej korzeni? Podpowiadamy.
Lubczyk wywodzi się z terenów Afganistanu i Iranu. W Polsce jest rośliną uprawną i wciąż zyskuje na popularności. Do celów kulinarnych używa się zielonych liści – zarówno świeżych, jak i suszonych. Ich kształt nie pozostawia wątpliwości – podobieństwo do liści selera nie jest przypadkowe, bo lubczyk należy do rodziny selerowatych. Do celów leczniczych wykorzystywany jest korzeń rośliny. Z jego właściwości skrzętnie korzysta współczesna fitoterapia, przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny.
Czytaj również: Dodajesz to do rosołu? Lepiej przestań. Zniszczysz swoje zdrowie
Niezwykle aromatyczne liście lubczyku z powodzeniem zastąpią nie tylko maggi i kostki rosołowe, ale też vegetę czy sos sojowy. Podobnie jak wymienione przyprawy, listki lubczyku mają silnie wyczuwalny smak umami. W odróżnieniu od nich są zupełnie naturalnym, więc najzdrowszym dodatkiem.
Obok intensywnego smaku i aromatu, niekwestionowanym atutem liści lubczyku jest zawarty w nich chlorofil – związek, który jest barwnikiem roślinnym i ma silne właściwości przeciwutleniające. Chlorofil ma korzystny wpływ na dotlenienie i odżywienie wszystkich komórek ciała. Usprawnia również usuwanie z organizmu toksyn, złotogłów i zbędnych produktów przemiany materii.
Liście lubczyku są lekkostrawne, a dzięki zawartości błonnika mają korzystny wpływ ma perystaltykę jelit i procesy metaboliczne.
Intensywny smak i aromat liści sprawdzi się nie tylko w rosole, ale też w wielu innych zupach. Lubczyk podkreśli smak krupniku, zupy pomidorowej czy flaczków. Warto użyć go również do przyrządzania sosów i gulaszy. Gotowane i duszone z dodatkiem lubczyku dania zyskują pełniej … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS