Zacznijmy od zupy, która jest idealna na ciepłe dni. Chłodniki znane są w wielu krajach, a ten, pochodzący z południa Europy, jest wyjątkowo dobry. Potrzebujemy: kilka ogórków, kilka rzodkiewek, koperek, czosnek, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól i pieprz. Warzywa ścieramy na tarce, wkładamy do miski. Wlewamy jogurt i sok z cytryny, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy siekanym koperkiem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Gotowe.
Owocowe zupy mają tylu zwolenników co przeciwników. Wszystko jednak zależy od tego, jak taką zupę przygotujemy. Kompot z makaronem to nie jest prawdziwa zupa owocowa. Na naszą potrzebujemy: kilogram czereśni, litr wody, ugotowany drobny makaron, cukier, laskę wanilii, korę cynamonu, kardamon. Wodę gotujemy z cukrem i przyprawami. Gdy się zagotuje, wyjmujemy wanilię, kardamon i cynamon. Z owoców wyjmujemy pestki, kroimy je na pół. Wkładamy do wywaru z cukrem, gotujemy pięć minut. Zupę schładzamy i podajemy z makaronem.
Melon to idealne warzywo na lato. Zawiera mnóstwo wody, a także składników mineralnych. Dlatego też warto używać go w kuchni szczególnie latem. Składniki na sałatkę: mały, dojrzały melon, kilka plasterków szynki, kawałek sera feta, dwie pomarańcze, ocet balsamiczny, oliwa, sól, pieprz, świeża mięta. Melona obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Pomarańcze dzielimy na cząstki. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Z octu, oliwy, soli i pieprzu przygotowujemy sos winegret i polewamy sałatkę tuż przed podaniem, ozdabiając listkami mięty.
Każda kasza jest latem idealnym dodatkiem do przeróżnych potraw, między innymi do sałatek. W kaszy znajdziemy mnóstwo tak potrzebnych nam minerałów i jest lekkostrawna. Składniki: szklanka ugotowanej kaszy kuskus, czerwona papryka, żółta papryka, ogórek, twarożek, oliwa, sok z cytryny, suszone oregano, ostra papryka, sól i pieprz. Kuskus przekładamy do miski, warzywa kroimy w kostkę, twarożek rozkruszamy i dodajemy do kaszy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami, sos dodajemy do sałatki. Schładzamy.
Lato to także czas grillowania i żaden upał w tym nie przeszkadza. Zamiast jednak przygotowywać tłuste mięsa i wędliny, zdecydujmy się na grillowanie warzyw. Składniki: bakłażan, dwie cukinie, czerwona papryka, czosnek, świeży tymianek, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z solą i oliwą. Cukinię i bakłażan kroimy w plastry, paprykę w paski. Warzywa zawijamy w folię aluminiową, podpiekamy na grillu, doprawiamy czosnkiem, oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS