Nowa restauracja w Łodzi specjalizuje się w kuchni nepalskiej, na którą przez swoje położenie wpływ miały kultury indyjska oraz chińska.
– Pochodzę z Nepalu i 16 lat temu przyjechałem do Polski na studia. Ten kraj bardzo mi się spodobał, więc postanowiłem zostać – mówi Dipendra Prasad Silwal, właściciel restauracji Yarsa. I dodaje: – Skoro jestem tyle lat w Polsce, to pomyślałem, czemu by nie założyć własnej działalności.
Lokal specjalizuje się w kuchni nepalskiej, na którą przez swoje położenie wpływ miały kultury indyjska oraz chińska.
– Nie jest tak, że mówimy o typowej kuchni nepalskiej. W restauracji indyjskiej, nepalskiej, bangladeskiej czy pakistańskiej wszędzie mamy takie same przyprawy. Różni się sposób gotowania – tłumaczy Dipendra Prasad Silwal. I dodaje, że podobnie jak w innych krajach azjatyckich, zwłaszcza rejonów południowo-wschodnich, kuchnię tę charakteryzują aromatyczne przyprawy oraz obecność ryżu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS