Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Te na słono też smakują wyśmienicie. Wypróbujcie przepis na szybką przekąskę – muffiny z szynką i porem.
Składniki:
- 1 średni por (biała część)
- 100 g szynki
- 140 g mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 60 g startego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
Wykonanie:
Pokrojonego pora podsmażyć, aż zmięknie. Przestudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia. W drugiej połączyć jogurt, jajko i oliwę, dodać przestudzonego pora, szynkę, starty ser oraz paprykę i gałkę muszkatołową. Masę dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Ozdobić pokrojonymi na ćwiartki lub połówki pomidorkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do nich ciasto (do 3/4 wysokości). Piec przez około 20-30 minut (w zależności od wielkości babeczek).
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS