Wystarczy czosnek i nakrętka. Wszyscy żałują, że nie znali triku
Jak szybko obrać dużą ilość czosnku?
Źródło zdjęć: © materiały własne | materiały własne
14.05.2024 13:38, aktualizacja: 14.05.2024 14:19
Obieranie czosnku nie należy do przyjemnych czynności. Nie zawsze łatwo i szybko można dostać się do aromatycznego ząbku, ukrytego w twardej łupce. Na szczęście z pomocą przychodzi trik z plastikową nakrętką.
Czosnek świetnie sprawdza się jako przyprawa do wielu potraw, a także jako składnik zup czy sosów. Podczas obierania dwóch lub trzech ząbków rozprawienie się z łupinkami nie jest dużym problemem. Znacznie gorzej, gdy szykujemy się na przyjęcie sporej ilości gości i planujemy jako dodatek przygotować np. sos czosnkowy.
W takim momencie obieranie czosnku może być irytujące. Okazuje się jednak, że wystarczy skorzystać z jednego z prostych trików.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak obierać czosnek?
Jedną z najczęściej stosowanych praktyk przy obieraniu czosnku jest rozgniecenie go płaską częścią noża. W ten sposób bez większego problemu możemy oddzielić łupinę od jej zawartości. Ta metoda przydaje się jednak gdy nie przeszkadza nam naruszenie struktury czosnku.
Jeśli jednak chcemy łatwo obrać czosnek tak, aby pozostał nienaruszony, dobrze jest skorzystać ze sztuczki, którą pokazała autorka youtubowego kanalu Magic Food. Okazuje się, że ten trik często stosowany jest przez mieszkańców Azji, gdzie podczas gotowania używa się sporych ilości czosnku.
Czytaj także: Genialny patent na ogórki małosolne. Zrobisz je ekspresowo
Trik na szybkie pozbycie się łupiny z czosnku
Na samym początku należy namoczyć ząbki czosnki w misce z ciepłą wodą przez 10-15 minut. To spowoduje, że lupina zmięknie, a jej zawartość będzie łatwiejsza do wydobycia. Teraz wystarczy sięgnąć po nakrętkę od plastikowej butelki i podważyć łupkę jej krawędzią. Rób to od strony szypułki czosnku.
Ten sposób jest wygodny i szybszy niż obieranie czosnku nożem, a dodatkowo struktura czosnku nie zostanie naruszona. W czasie, gdy ząbki będą nasiąkać wodą, można kontynuować pozostałą pracę w kuchni.
Innym ciekawym sposobem na obranie dużej ilości czosnku jest podzielenie główki na ząbki, a następnie umieszczenie jej w plastikowym pojemniku lub szklanym słoiku. Zakręć naczynie i energicznie potrząsaj nim przez kilkadziesiąt sekund. W tym czasie łupinki powinny odpaść, pozostawiając ząbki nienaruszone.
Czytaj także: Czesi zawsze dodają do placków ziemniaczanych. Efekt palce lizać
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS