A A+ A++

Olej lniany to produkt, który zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni. Pozyskuje się go z nasion lnu, tłocząc je na zimno. Dzięki temu udaje się zachować ich właściwości odżywcze, a sam olej staje się cennym dla zdrowia uzupełnieniem diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, jak omega-3, omega-6 i omega-9, które wspierają zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Ten naturalny tłuszcz wzmacnia odporność, chroni przed chorobami układu krążenia i zapobiega przesuszaniu skóry. Dodatkowo olej lniany zawiera witaminy A i E, które są istotnymi przeciwutleniaczami chroniącymi organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami oraz starzeniem się.

Zdrowy olej lniany

Regularne spożywanie oleju lnianego może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. Kwasy omega-3, których olej lniany jest bogatym źródłem, wspierają pracę mózgu, poprawiają koncentrację i pamięć, a także wpływają na obniżenie poziomu “złego” cholesterolu. Dodatkowo olej lniany wzmacnia odporność organizmu, pomagając w walce z infekcjami i stanami zapalnymi.

Olej lniany jest polecany dla osób z nadwagą, gdyż jego regularne spożywanie może pozytywnie wpłynąć na metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej, mimo jego wysokiej kaloryczności. Może również pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i ochronie przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Co więcej, regularne stosowanie oleju lnianego wspiera pracę wątroby i oczyszcza jelita, co zapewnia uczucie lekkości i pomaga zmniejszyć apetyt na słodycze.

Jak spożywać olej lniany?

Olej lniany, bogaty w cenne składniki odżywcze, najlepiej spożywać na czczo, zaraz po przebudzeniu. Taki sposób przyjmowania oleju lnianego pozwala na maksymalne wchłonięcie przez organizm wszystkich jego wartościowych substancji. Zalecana dawka oleju lnianego to od jednej do czterech łyżek dziennie.

Olej lniany świetnie komponuje się również z sałatkami, twarogami i warzywami. Można go dodawać do tych potraw na zimno, tuż przed podaniem. Należy jednak pamiętać, że olej lniany nie nadaje się do smażenia. Wysoka temperatura niszczy jego cenne właściwości zdrowotne, dlatego olej lniany powinien być spożywany wyłącznie na zimno.

Kupując olej lniany, warto zwrócić uwagę na jego świeżość oraz sposób przechowywania. Olej lniany powinien być przechowywany w ciemnej butelce, najlepiej szklanej, ponieważ światło przyspiesza proces utleniania. Butelka powinna być szczelnie zamknięta, a olej przechowywany w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, po otwarciu. Najlepiej wybierać olej tłoczony na zimno, nierafinowany z certyfikowanych nasion, co gwarantuje najwyższą jakość i trwałość produktu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTrzęsienia ziemi na Santorini. Ekspert wyjaśnia, czego można się spodziewać
Następny artykułBędą nowe urządzenia wczesnego ostrzegania i alarmowania w jednostkach OSP w Częstochowie i powiecie