Mało kto nie lubi frytek, a teraz na chrupiącą przekąskę – nie tylko z ziemniaków – mogą pozwolić sobie także zwolennicy ograniczania tłuszczu w diecie. Wszystko dzięki nowoczesnym wersjom urządzeń, które skutecznie przyspieszają i urozmaicają przygotowanie wielu posiłków.
Podziel się
Złociste i smaczne – takie frytki lubimy najbardziej (Shutterstock.com)
Czas na pyszne frytki! Wybieramy frytownicę
Mamy do wyboru setki urządzeń elektrycznych, które służą do przygotowania smażonych i opiekanych potraw. Jednym z najpopularniejszych jest frytkownica. Najtańsze i bardzo popularne są modele tradycyjne, do których wlewamy olej. Urządzenie podgrzewa tłuszcz do wysokiej temperatury, a my za pomocą specjalnego koszyka opuszczamy do niego porcję pokrojonych ziemniaków lub np. batatów. Prostą frytownicę kupimy nawet za 100 zł, a dzięki usługom typu Allegro Smart! zyskamy tanią i szybką dostawę.
Możemy też w nich przygotować “na szybko” mięso, ryby i różnego rodzaju potrawy w panierce. We frytownicy rumienią się one równomiernie, w przeciwieństwie do smażonych na patelni. Krótszy jest czas ich przygotowania, który często wynosi np. 3 minuty dla całej porcji, a my nie musimy też pilnować potraw na patelni, przewracać ich na druga stronę.
Podziel się
Smażenie prawie bez tłuszczu – tylko w dobrej frytownicy
Chrupiące faworki, racuchy czy smakowite krewetki – nie tylko potrawy z ziemniaków przygotujemy we frytownicy. Ci, którzy kojarzą takie smakołyki z wysoką zawartością tłuszczu, mogą wybrać frytownicę niskotłuszczową. Jej działanie polega na maksymalnym ograniczeniu tłuszczu na rzecz grillowania z napływem ciepłego powietrza. Przygotowanie frytek tą metodą zajmuje jednak więcej czasu (ok. 20 minut), ale na kilogram ziemniaków używamy zaledwie 2 lub 3 łyżki stołowe oleju. W ramach akcji typu Allegro Smart! Week możemy zdobyć taką frytownicę jeszcze taniej.
Pojemność i budowa frytownicy
Dla pary lub singla wystarczy kompaktowa frytownica o pojemności ok. 1,2 litra, a rodzinne potrzeby zaspokoi familijny model mieszczący 5 litrów oleju. Wiele nowoczesnych modeli o dużej mocy przyspiesza przygotowanie smakołyków dzięki opcji szybkiego podgrzewania oleju i ekspresowym programom. Nawet jeśli często macie ochotę na frytki, takie modele sprawią, że kolejna porcja bezie gotowa niemal od razu.
Poza odpowiednią pojemnością, dobra frytownica powinna być wyposażona w specjalne filtry pochłaniające zapach, dzięki czemu charakterystyczny aromat rozgrzanego oleju nie będzie tak silny, jak w przypadku tradycyjnego smażenia. Istotne są też materiały, których użyto do jej budowy: misa najczęściej wykonana jest z metalu odpornego na częste poddawanie wysokim temperaturom i który łatwo wyczyścimy z tłuszczu. Za trwalszą uważa się obudowę metalową, ale solidne tworzywo sztuczne o odpowiedniej trwałości i grubości także się sprawdzi.
Podziel się
Dodatkowe funkcje frytownic
Lampki kontrolne i sygnały dźwiękowe pozwolą nam na lesze zaplanowanie prac z użyciem frytownicy. Praktyczne cechy budowy urządzenia to okienko, przez które możemy kontrolować stopień zrumienienia potraw i dostosować go do swoich potrzeb. Przy zakupie zwróćmy uwagę na rozmiary urządzenia – niektóre z nich (zwłaszcza te najbardziej pojemne) to masywne urządzenia. Warto uwzględnić np. to, czy otwarcie górnej pokrywy nie będzie uniemożliwione przez zabudowę kuchenną, ewentualne półki i szafki. Przyda się też odpowiednie miejsce do przechowywania frytownicy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS