A A+ A++

Publikacja z dnia: 19-09-2022 13:09

Wojewódzkie uroczystości dożynkowe odbyły się w niedzielę 18 września 2022 roku na terenie Muzeum Budownictwa Ludowego – Parku Etnograficznego w Olsztynku, popularnie nazywanego olsztyneckim skansenem.

Dożynki są najważniejszym świętem polskiej wsi i wyrazem hołdu dla tych, którzy przez cały rok uprawiają ziemię. Jest to również ważny element rodzimej kultury i dobrych obyczajów.

Na Warmii, Mazurach i Powiślu rolnictwo jest jednym z kluczowych i najbardziej dynamicznie rozwijających się sektorów gospodarki. Zdrowa żywność z regionu jest jedną z naszych sztandarowych wizytówek nie tylko w Polsce, ale również w całej Europie czy na świecie. To właśnie praca rolników stymuluje rozwój regionu w myśl zasady „od pola do stołu”.

W specjalizacji „żywność wysokiej jakości”, która jest jedną z inteligentnych specjalizacji regionu, przewidziano nie tylko produkcję i przetwórstwo spożywcze, produkcję i usługi na rzecz hodowli zwierząt, ale też produkcję maszyn dla branży rolniczej. Rozwój sektora rolniczego pobudzają ponadto specjalistyczne placówki naukowe oraz instytuty doświadczalne i badawcze.

Tegoroczne Warmińsko-Mazurskie Dożynki Wojewódzkie rozpoczęły się od przemarszu korowodu dożynkowego pod scenę w amfiteatrze w Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku. Mszę św. koncelebrował metropolita warmiński ks. Józef Górzyński, a obrzęd dożynkowy przygotował Zespół Pieśni i Tańca „Warmia”.

Marszałek Gustaw Marek Brzezin powitał wszystkich rolników, sołtysów, przedstawicieli instytucji działających na rzecz rolnictwa, przedstawicieli związków branżowych i zawodowych rolników, a także grupy wieńcowe.

–  To wielka wartość móc się spotkać tradycyjnie, by wspólnie celebrować Święto Plonów – mówił marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin. – To piękna tradycja naszej narodowej tożsamości, kultury oraz obrzędowości, a przede wszystkim czas podziękowania Bogu za zebrane plony, a rolnikom za trud związany z codzienną, ciężką pracą na roli. To też wspaniała okazja do wspólnego spotkania rolników z całego województwa. W obecnej sytuacji geopolitycznej jeszcze dobitniej przekonujemy się, że rolnictwo i skuteczne zabezpieczenie żywnościowe jest bardzo ważnym elementem strategii nie tylko na poziomie krajowym i unijnym, ale i światowym.

Od wielu lat podczas wojewódzkich dużym zainteresowaniem cieszy się konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy. Ideą tej inicjatywy jest kultywowanie oraz popularyzacja dziedzictwa kulturowego i tradycji regionalnych oraz najciekawszych dziedzin plastyki ludowej; prezentacja bogactwa plonów wkomponowanych w wieniec dożynkowy oraz promocja dorobku kulturowego wsi województwa warmińsko-mazurskiego. W tym roku do rywalizacji zgłoszono 41 wieńców z każdego zakątka województwa.

Na III miejscu w konkursie wieńcowym znalazła się Osieka z gminy Bartoszyce (przyznano nagrodę w wysokości 2 tys. zł), II miejsce – Wonna (3 tys. zł), a na I miejscu – Bystry w gminie Giżycko (4 tys. zł). Wyróżnienia (po 1 tys. zł) przypadły wieńcom zgłoszonym przez gminy: Miłomłyn, Pisz i Bisztynek.

Poznaliśmy też zwycięzców konkursu na „Najładniejsze stoisko dożynkowe Kół Gospodyń Wiejskich”. Tu na III miejscu znalazło się Piotraszewo z gminy Zalewo i Tropy Elbląskie z gminy Elbląg (1,5 tys. zł), na II miejscu Rozogi i Stradunanki z gm. Ełk (po 2 tys. zł), a na I – Kalnik z gminy Morąg (2,5 tys. zł).

Wręczono również odznaki „Zasłużony dla Rolnictwa”, których wnioskodawcami byli: Gustaw Marek Brzezin (marszałek województwa warmińsko-mazurskiego), Romuald Tański (prezes Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej), Artur Chojecki (wojewoda warmińsko-mazurski) oraz dr hab. Jerzy Przyborowski (rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie).

Wszyscy chętni mogli ponadto spróbować regionalnych specjałów, a przede wszystkim skosztować wyrobów producentów promujących się certyfikatem Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Niedzielne spotkanie w Olsztynku, które organizował samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, zwieńczył koncert zespołu Trubadurzy.

Zasłużony dla Rolnictwa 2022:
1.    Bertel Czesław
2.    Bornus Jakub
3.    Brodzińska Katarzyna
4.    Celej Joanna
5.    Cwaliński Arkadiusz
6.    Damszel Marta
7.    Godziński Damian
8.    Gołębiewska Anna Maria
9.    Grajewska Magdalena
10.    Gużewski Eugeniusz
11.    Jas Zbigniew
12.    Karczewska Agnieszka
13.    Kolankowska Ewelina
14.    Kowalczyk Zyta
15.    Lange Janusz
16.    Lewikowska Anna
17.    Łada Dorota
18.    Malinowski Zdzisław
19.    Małecki Jerzy
20.    Orczyk Marzena
21.    Rokosz Adriana
22.    Różyński Henryk
23.    Sierota Julita
24.    Szczechla Adam
25.    Szostak Marek
26.    Szramko Ewa
27.    Trąmpczyński Piotr
28.    Tyburski Józef
29.    Wardak Wacław
30.    Woźniel Adam
31.    Zieliński Mirosław
32.    Żukowska Wioletta Dorota

(um)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZgarnij hulajnogę w ekokonkusie !
Następny artykułSpółdzielcy „Krzemionek” mówią dość!