A A+ A++

Jogurt jest żywnością fermentowaną o właściwościach probiotycznych. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które spożywane w odpowiednich ilościach zapewniają korzyści zdrowotne. Jogurty są jednym z najbardziej powszechnych źródeł probiotyków, a ich spożycie wzrosło w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Układ pokarmowy człowieka składa się z dwóch głównych części: trawienia “wewnętrznego”, które zachodzi w żołądku i jelicie cienkim, oraz trawienia “zewnętrznego”, które ma miejsce w jelicie grubym (zwanym kątnicą, okrężnicą i odbytnicą). Podstawową rolą tego wtórnego trawienia jest rozbicie niestrawionych cząstek pokarmu na mniejsze fragmenty i wydobycie z nich jak największej ilości składników odżywczych, zanim opuszczą one organizm.

Jogurt i normalna flora jelitowa

Organizm ludzki zamieszkuje duża liczba mikroorganizmów, szczególnie w przewodzie pokarmowym. Większość tych bakterii jest korzystna dla gospodarza, zapewniając aktywność metaboliczną, która pomaga w trawieniu i układzie odpornościowym. Ta flora jelitowa jest niezbędna dla dobrego zdrowia, ale może być zakłócona przez kilka czynników zewnętrznych, które mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

  • Jogurt jest jednym z najlepszych pokarmów do utrzymania zdrowej flory jelitowej, a także do jej odbudowy w przypadku dysbiozy lub dysbiozy – zmiany składu bakteryjnego flory jelitowej.
  • Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które spożywane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne.
  • Jogurty są jednym z najbardziej powszechnych źródeł probiotyków, a ich spożycie wzrosło w ostatnich dekadach.

Niektóre jogurty zawierają również prebiotyki, które są substancjami wspierającymi wzrost probiotyków. Podczas gdy istnieje wiele badań dotyczących probiotyków w ogóle, mniej jest badań dotyczących konkretnych szczepów probiotycznych znajdujących się w jogurcie. W większości przypadków probiotyki jogurtowe to gatunki Lactobacillus lub Bifidobacteria. Ważne jest, aby zrozumieć, że nie wszystkie jogurty są stworzone równe. Jakość konkretnej kombinacji probiotyków w jogurcie może się różnić od marki do marki. Istnieją nawet jogurty probiotyczne, które zawierają mieszankę probiotyków i prebiotyków. Chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowiu? Sprawdź portal ogólnotematyczny limonkowa.pl!

Korzyści z jogurtu dla zdrowia układu pokarmowego

Jogurt ma wiele korzyści zdrowotnych dla zdrowia trawiennego. Jest doskonałym źródłem probiotyków, które są przydatne zarówno dla wewnętrznego, jak i zewnętrznego trawienia. Trawienie wewnętrzne to proces, w którym żołądek i jelito cienkie rozkładają jedzenie na mniejsze fragmenty. Trawienie zewnętrzne to proces, w którym jelito grube wydobywa składniki odżywcze z fragmentów żywności przed wydaleniem odpadów. Jogurt może pomóc w promowaniu dobrej flory jelitowej, która jest niezbędna do prawidłowego trawienia. Może również odgrywać rolę w leczeniu lub zapobieganiu zakażeniom przewodu pokarmowego wywołanym przez bakterie chorobotwórcze, takie jak Salmonella, E. coli i Clostridium difficile. Istnieje wiele marek jogurtów o różnych smakach, zawartości tłuszczu i źródłach probiotyków.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKamińska zachwyca. Na ulice Paryża wyszła w bieliźnie
Następny artykułPolscy śledczy na Ukrainie. Operacja przeprowadzona w tajemnicy