Spis treści:
Czym są orzechy piniowe?
Orzechy piniowe, nazywane potocznie także piniolami to tak naprawdę jadalne nasiona pochodzące z kilku rodzajów sosen, głównie Pinus pinea. Wyróżniają się jasną barwą oraz podłużnym kształtem. Ze względu na delikatny, maślany smak okazują się interesującym uzupełnieniem talerza. Są popularnym składnikiem pesto, ale sprawdzają się też jako dodatek do sałatek, dań makaronowych oraz deserów.
Małe nasiona, wielka moc. Właściwości orzechów piniowych
Mimo że są niewielkie, stanowią prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. Wyróżnia je przede wszystkim pokaźna dawka magnezu i cynku, przez co stają się sprzymierzeńcami mózgu i całego układu nerwowego. Składniki te pomagają w redukcji stresu, zmęczenia oraz skurczy mięśni. Są kluczowe dla odporności, zdrowej skóry i szybszego gojenia ran.
Orzeszki piniowe zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, przez co działają przeciwzapalnie i wspomagają pracę serca. Dodając do tego witaminy z grupy B, E oraz K otrzymujemy zestaw przekładający się na prawidłowe działanie układu krążenia i hormonalnego. Z kolei białko i błonnik pomagają kontrolować apetyt, jednocześnie poprawiając trawienie.
Zobacz również:
Czy orzechy są dobre na odchudzanie?
Orzechy jako takie z jednej strony są zaliczane do grona najzdrowszych produktów, a z drugiej sporo się mówi o ich kaloryczności. Z tego względu należy zachować umiar w jedzeniu, aby skorzystać z dobroczynnych właściwości bez obaw o przyrost masy ciała. Orzechy piniowe w 100 g zawierają około 670 kcal. To niemało, dlatego zaleca się nie przekraczać dziennie porcji o wadze 30 g.
Należy wspomnieć, że wykazują się zarazem zdolnością do hamowania apetytu. Wszystko przez zawarty w nasionach naturalny kwas tłuszczowy, który może zwiększać wydzielanie hormonów sytości, pomagając w redukcji łaknienia.
Jak włączyć orzechy piniowe do diety?
Dodatkowym atutem orzechów piniowych jest łagodny smak i stosunkowo miękka konsystencja. Przypadną do gustu osobom, które nie są fanami twardych orzechów. Można jeść je na surowo, prażyć lub traktować jako uzupełnienie bardziej złożonych posiłków.
Najbardziej popularnym zastosowaniem jest dodawanie orzechów piniowych do pesto bazyliowego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucać je do sałatek. Świetnie komponują się z rukolą oraz burakami. Pasują do kremowych zup i pieczonych warzyw. Uzupełnić nimi można poranną owsiankę lub muesli, a także domowe wypieki.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS