A A+ A++

Chmiel należy do rodziny konopiowatych i jest powszechnie uprawiany dla swoich szyszek, używanych w browarnictwie. Wyrastające z ziemi i pnące się po podporach, pędy chmielu kryją w sobie cenne olejki eteryczne. Te aromatyczne związki, podobnie jak te znajdujące się w szyszkach, wnoszą swój wkład w unikalny profil smakowo-zapachowy piwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pędy chmielu często nazywane “dzikimi szparagami”, w Polsce rosną dziko i łatwo znaleźć je wzdłuż rzek i w wilgotnych lasach. Chociaż traktowane jako niechciane pospolite rośliny, są zaliczane do jednych z najcenniejszych składników kulinarnych na zachodzie Europy. W Niemczech, Francji czy Belgii ceny za kilogram mogą osiągać nawet 1000 euro.

Kiedy zbierać pędy chmielu?

Młode pędy dzikiego chmielu pojawiają się wczesną wiosną, zazwyczaj od początku marca do około połowy kwietnia. To właśnie wtedy są one najdelikatniejsze, najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Warto regularnie odwiedzać miejsca, gdzie rośnie chmiel, aby nie przegapić najlepszego momentu na zbiór. W maju stają się bardziej włókniste, lekko gorzkawe i mniej smaczne.

Zbiory pędów chmielu mogą nie być łatwe ze względu na ich delikatność, jednak ich smak i właściwości odżywcze są tego warte. Można je spożywać na surowo, gotować, smażyć czy marynować, oferując bogactwo możliwości kulinarnych.

Właściwości pędów chmielu

Pędy chmielu od dawna stosowane są w medycynie naturalnej ze względu na ich właściwości uspokajające i przeciwlękowe. Zawierają one także związki przeciwzapalne i poprawiające trawienie, a także wykazują działanie antybakteryjne, co pomaga w zwalczaniu infekcji. Pędy dzikiego chmielu zawierają również substancje gorzkie, które pobudzają apetyt i wspomagają trawienie. Dodatkowo, zawarty w nich błonnik reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.

Pędy dzikiego chmielu to również cenne źródło flawonoidów, czyli naturalnych związków roślinnych o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Flawonoidy pomagają w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym, który jest związany z rozwojem wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory czy cukrzyca.

Jak wykorzystać pędy w kuchni?

  • Płatki pędów smakują jak szparagi i świetnie komponują się z jajkiem oraz sosem holenderskim.
  • Można je spożywać na surowo, jako składnik sałatek.
  • Podsmażane na oliwie lub maśle stanowią dodatek do głównych dań.
  • Alternatywnie można je grillować lub marynować.

Pędy chmielu to wyjątkowo wartościowy składnik zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej, którego potencjał w Polsce dopiero czeka na pełne odkrycie.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPożar stodoły w Przebieczanach. Strażacy ratowali zwierzęta.
Następny artykułKampania Społeczna: Chroń Się Przed Tlenkiem Węgla!