A A+ A++

Wyjazd studyjny – Prezentacja dobrych praktyk ekologicznej działalności rolniczej na obszarach wiejskich szansą dla rolnictwa ekologicznego w Gminie Aleksandrów Kujawski”

 

Wizyta studyjna w Pokrzydowie (10.09.2020)

W dniu 10 września 2020 roku odbył się wyjazd studyjny do miejscowości Pokrzydowo w ramach projektu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich pod nazwą „Prezentacja dobrych praktyk ekologicznej działalności rolniczej na obszarach wiejskich szansą dla rolnictwa ekologicznego w Gminie Aleksandrów Kujawski” organizowanego w ramach „Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Celem wyjazdu była promocja dobrych praktyk w przetwórstwie i rolnictwie ekologicznym, usprawnienie ekologicznego systemu produkcji poprzez wymianę wiedzy i doświadczeń pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz do zatrzymania tendencji spadkowej ilości gospodarstw rolnych, prowadzonych w systemie rolnictwa ekologicznego. Wizyta studyjna miała miejsce w gospodarstwie ekologicznym Biobabalscy, które jest pierwszym producentem jak i gospodarstwem ekologicznym w Polsce.

Uczestnicy wyjazdu wysłuchali wykładu prowadzonego przez Pana Mieczysława Babalskiego na temat roli, zasad i zadań funkcjonowania ekologicznego gospodarstwa rolnego,  zapoznali się z uprawą starych gatunków zbóż bio. Przedstawiono przetwórstwo starych gatunków zbóż oraz proces produkcji mąk razowych i makaronu bio, kaszy oraz płatków zbożowych. Kolejną atrakcją były warsztaty dotyczące produkcji materacy i poduszek z nasion (z łuski gryki i plew orkiszu). Następnie wizyta w sadzie bio umożliwiła zasmakowanie starych gatunków jabłek. Na zakończenie wizyty uczestnicy zwiedzili Brodnicki Park Krajobrazowy.

Wyjazd studyjny do Pokrzydowa to bezcenna skarbnica wiedzy zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących oraz potencjalnych producentów – umożliwił uczestnikom m.in. poznanie tradycji, wskazanie nowych ścieżek rozwoju oraz możliwości zastosowania innowacyjnych rozwiązań. Wzbogacił ich wiedzę  i umiejętności na temat funkcjonowania rolnictwa ekologicznego oraz rynku żywności ekologicznej.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCzytelnicy z gminy Barciany długo czekali na ten moment
Następny artykułPrzyjaźń człowieka z instytucją. Najnowsza książka Juliusza Kuleszy, uczestnika powstańczych walk o Redutę PWPW