A A+ A++

Jednymi z najważniejszych substancji w ludzkim organizmie są witaminy, mające do spełnienia wiele istotnych funkcji. Witaminy to związki chemiczne biorące między innymi udział w procesach metabolicznych, regulujące pracę układów i narządów wewnętrznych. Dzielimy je na rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie, a do tej drugiej grupy zaliczamy witaminę B12, nazywaną kobalaminą.

Partner artykułu: Portal Zielares – merytorycznie o witaminach, ziołach i suplementacji 

Witamina B12 – czym jest 

Witamina B12, czyli kobalamina albo witamina czerwona, bo z tą drugą nazwą też możemy się zetknąć, jest związkiem chemicznym uzyskanym w laboratorium po raz pierwszy w 1948 roku. Można ją śmiało uznać za wręcz niezbędną dla naszego organizmu, tak wiele różnych funkcji pełni, mimo że faktyczne zapotrzebowanie na nią wynosi zaledwie 2 mg dziennie. Proces jej wchłaniania po dostarczeniu ze źródeł zewnętrznych rozpoczyna się w jelicie krętym i stamtąd jest rozprowadzana do pozostałych komórek. 
  
Witaminę B12 nazywa się także „witaminą brudu”, jest bowiem produkowana przez bakterie, więc sami możemy powodować jej niedobory wynikające z wysokiego poziomu higieny osobistej. Oczywiście nikt nie namawia do jej nieprzestrzegania, a usuniętą z organizmu kobalaminę możemy uzupełnić ze źródeł zewnętrznych.

Witamina B12 – jakie ma właściwości i jakie funkcje pełni 

Właściwości odpowiednich dobowych dawek witaminy B12 gwarantują prawidłową pracę układów i narządów wewnętrznych, a spośród licznych funkcji, jakie ma do spełnienia, trzeba podkreślić: 

• udział w produkcji czerwonych krwinek, stąd też wzięła się jej nazwa witamina czerwona oraz kwasów nukleinowych; 
• regulację procesów prowadzących do podziału komórek; 
• usprawnienie funkcjonowania układu nerwowego i zachowanie pełnej sprawności umysłowej; 
• przyspieszenie i intensyfikację procesów metabolicznych, zwłaszcza tłuszczów i węglowodanów; 
• utrzymanie właściwego, niskiego poziomu lipidów we krwi; 
• zawsze dobrą kondycję psychiczną; 
• przeciwdziałanie zmianom miażdżycowym poprzez regulację procesu metabolizmu homocysteiny; 
• dostarczanie energii niezbędnej do aktywności mięśni; 
• redukcję uczucia zmęczenia, wydajniejszą regenerację po wysiłku; 
• wzmocnienie układu odpornościowego. 

Witamina B12 – skutki zdrowotne jej niedoboru i nadmiaru 

Skoro wiemy, jak olbrzymie znaczenie ma regularna suplementacja kobalaminy, to powinniśmy również wiedzieć, jakie skutki uboczne może spowodować jej niedobór oraz ewentualne przedawkowanie. Niedobory witaminy B12 są powodowane przez niewłaściwą dietę, zaburzenia działania jelita krętego, przewlekłe zapalenie trzustki, chorobę Leśniowskiego-Crowna, zakażenie tasiemcem i zespół rozrostu bakteryjnego. Jest także wypłukiwana wraz z moczem oraz potem i musimy liczyć się następującymi objawami jej braku: 

• zaburzeniami akcji serca, podwyższonym ryzykiem udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego; 
• uczuciem osłabienia i otępienia; 
• zawrotami i bólami głowy; 
• dusznościami; 
• owrzodzeniami skórnymi, przede wszystkim w kącikach ust; 
• brakiem apetytu i spadkiem masy ciała; 
• dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, nudnościami, biegunkami i zaparciami; 
• anemią; 
• problemami z pamięcią i koncentracją; 
• nieprawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego, uczuciem mrowienia kończyn, osłabieniem wzroku, zakłóceniami czucia głębokiego; 
• objawami psychiatrycznymi, huśtawkami nastroju, stanami depresyjnymi, zaburzeniami funkcji poznawczych. 
  
Pewne zagrożenie dla zdrowia stwarza również nadmiar witaminy B12, a najczęstsze symptomy jej przedawkowania to reakcje uczuleniowe. Pewne badania wykazują również zależność pomiędzy nadmiarem kobalaminy a wzrostem ryzyka rozwoju nowotworów. 

Witamina B12 – źródła jej uzupełniania 

Niedobory witaminy B12 są zdecydowanie groźniejsze niż jej nadmiar, dlatego wszystkie braki musimy natychmiast uzupełniać, a najlepsze jej źródła to: 
• mleko oraz przetwory mleczne, naturalne jogurty i kefiry, sery twarogowe, sery długo dojrzewające; 
• mięso, zwłaszcza wołowina i cielęcina; 
• podroby wieprzowe, wołowe i cielęce, wątroba lub nerki; 
• jaja; 
• ryby, przede wszystkim morskie; 
• skorupiaki i inne owoce morza. 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEkstraklasa wraca z przytupem. Mistrz kontra lider, czyli klasyk w Poznaniu
Następny artykułDwie kobiety oszukane podczas zakupów na Vinted