A A+ A++

Andrzej Szahaj napisał, że wielokulturowość to coś, co wzbogaca nasze życie w sensie duchowym dzięki temu, że prowadzi do rozszerzenia naszej wyobraźni kulturowej. Związek Tatarów RP się z tym zgadza, dlatego zaproponował warsztaty kulinarne, podczas których dowiedzieliśmy się się jak członkowie różnych kultur naszego miasta radzą sobie w kuchni.

Zmierzyliśmy się z przygotowaniem tradycyjnych potraw z kręgu kultury tatarskiej, polskiej, żydowskiej, romskiej oraz ukraińskiej. Na każdych warsztatach wysłuchaliśmy prelekcji o zwyczajach i kulturze poszczególnych grup etnicznych.

Wyjazd integracyjny na V Festiwal Kultur w suchowolskim Centrum Trzech Kultur był kolejnym krokiem na drodze wielokulturowości – zapoznaliśmy się bliżej z elementami kultury tatarskiej, żydowskiej oraz chrześcijańskiej. Mieliśmy do wyboru warsztaty artystyczne i kulinarne, spotkania autorskie z fotografami i podróżnikami, degustacje i koncert zespołu Kroke na zakończenie.

Ostatnim elementem projektu było zadbanie o zdrowie i kondycję seniorów. Udało się nam podnieść formę dzięki ćwiczeniom na krytym basenie i w jacuzzi.

Realizacja działań z projektu „Kuchnie pięciu kultur” była możliwa dzięki dofinansowaniu ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Fundację „Sokólski Fundusz Lokalny” w Sokółce i Gminę Sokółka.

Katarzyna Bułkowska

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCzęstochowskie Informacje.: Spotkania Folklorystyczne – Etnostrada 2022
Następny artykułZłodzieje wysadzili bankomat. Na miejscu pracują służby