A A+ A++

Wszyscy wiemy, że soja jest świetnym zamiennikiem mięsa i jajek. Soczewica i fasola to wymarzony produkt na pasztet. Nieco większe zdziwienie budzi wegańska “ryba” przyrządzona z selera. Ale czy słyszeliście o “tuńczyku” z arbuza? Ten przepis podbija sieć i jest hitem TikToka. Być może ciężko w to uwierzyć, ale do złudzenia przypomina oryginał, zarówno jeżeli chodzi o smak, jak i teksturę.

Tuńczyk z arbuza – przygotowanie

  1. Olej, ocet i sos wymieszaj ze sobą. W ten sposób powstanie marynata.
  2. Arbuza pokrój w kostkę, wrzuć do miseczki i skrop marynatą. Zostaw trochę marynaty na później
  3. Wymieszaj dokładnie, posyp płatkami papryki i wymieszaj ponownie.
  4. Przykryj naczynie i pozostaw w lodówce na 6-12 godzin.
  5. Kawałki arbuza przełóż na blachę i piecz przez godzinę w 180 st. C. od czasu do czasu mieszając.
  6. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. 
  7. Skrop arbuza pozostałą resztą marynaty i posyp sezamem.

Gotowe!

Wegański tuńczyk z arbuza świetnie smakuje solo jako przekąska. Może być on także bazą do sałatek lub dodatkiem do innych dań.


Przyprawy [INFOGRAFIKA]

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp
Subskrybuj
Powiadom o
guest

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułIlia Borodin nie poleci do Tokio. Miał pozytywny wynik testu
Następny artykułStrażacy ochotnicy zbierają złom. Chcą kupić nowy sprzęt