A A+ A++

Wczorajszego popołudnia, 18 września, uczniowie Szkoły Podstawowej w Porytem-Jabłoni uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Gminne Centrum Biblioteki Kultury i Sportu w Osowcu wraz z liderem inicjatywy – Kołem Gospodyń Wiejskich „Jabłoneczki” w Porytem-Jabłoni.

Na wstępie dzieci poznały historię ziemniaka na świecie i w Polsce, po czym odbyła się część warsztatowa, gdzie pod czujnym okiem instruktorów dzieci mogły własnoręcznie przygotować przeróżne dania z ziemniaka, a następnie ich posmakować. Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał certyfikat ukończenia warsztatów oraz słodką niespodziankę.

Dziękujemy Dyrektor SP w Porytem-Jabłoni Annie Kalinowskiej, Henryce Mioduszewskiej, Annie Olasik oraz nauczycielom za pomoc w organizacji warsztatów.

25 września br. od godz. 14:00 na placu za świetlicą wiejską w Porytem-Jabłoni odbędzie się festyn, gdzie zaplanowano rodzinne gry i zabawy, pokaz urządzeń rolniczych, degustację potraw z ziemniaka, konkursy z nagrodami, pieczenie ziemniaka przy ognisku oraz przejazd bryczką. Zapraszamy !

Inicjatywa „Dary Jesieni. Ziemniak w roli głównej. Święto ziemniaka” jest realizowana w ramach projektu GCBKiS w Osowcu pn. „Kultura na nowo w gminie Zambrów”, dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: Dom Kultury + Inicjatywy Lokalne, Edycja 2022.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZ Isobar Polska do Plej – nowy team kreatywny
Następny artykułZa nami bielskie uroczystości Dnia Sybiraka