A A+ A++

Szymon Dudek to polski twórca internetowy znany w sieci pod pseudonimem “Człowiek od jedzenia”. Jak sama nazwa wskazuje, chętnie próbuje on nowych potraw i dzieli się wrażeniami z restauracji – zarówno tych polskich, jak i zagranicznych. Niedawno postanowił skosztować smaków Francji. 

Zobacz wideo
Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Ogromne kolejki i tylko jedno danie

W ubiegłym tygodniu Szymon podzielił się relacją z wizyty w nietypowej restauracji w Paryżu. Le relais de l’entrecote to miejsce, które słynie z serwowania… tylko jednego dania. W dodatku trzeba czekać nawet kilka godzin. Nie zniechęca to jednak mieszkańców i turystów przybywających do stolicy Francji, którzy tłumnie ustawiają się przed lokalem i z niecierpliwością oczekują na swoją kolej.  

Trafiłem do Paryża, żeby spróbować najsłynniejszego steka z frytkami. Generalnie Paryż to miasto kolejek, a przed tym lokalem szczególnie. Do środka dostałem się po prawie dwóch godzinach

– powiedział autor nagrania. 

Nietypowa restauracja w Paryżu

W przeciwieństwie do tradycyjnych restauracji, klienci Le relais de l’entrecote nie otrzymują karty dań. Po zajęciu miejsca, obsługa pyta ich jedynie o stopień wysmażenia steka oraz o preferowany napój. W trakcie oczekiwania na stole pojawia się także przystawka w postaci sałatki z orzechami włoskimi i pieczywem. – Nic nadzwyczajnego, ale spoko – stwierdził Szymon. 

W końcu nadchodzi gwóźdź programu, czyli domowe frytki oraz stek w plastrach w maślanym sosie. Wszystko serwowane metodą francuską, przy stole. Co więcej, po zjedzeniu pierwszej porcji obsługa przynosi dokładkę mięsa, a frytek można zjeść tyle, ile się chce. Całe kulinarne doświadczenie kosztuje 29 euro (około 124 zł).

Na koniec można wybrać sobie deser z wystawy […] Nie żałuję, że tego spróbowałem, ale nie czekałbym drugi raz tyle czasu 

– podsumował Szymon. 

Wielu komentujących było zachwyconych pomysłem oraz ceną i przyznali, że za takie porcje, to “jak za darmo”. Inni nie kryli jednak zaskoczenia ogromną popularnością tego miejsca. “Trzeba mieć coś z głową, żeby czekać dwie godziny” – napisał jeden z użytkowników. 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKubańczyk i Ciupa rozstali się w tajemnicy. Teraz pikantne szczegóły smutnego finału trafiły do mediów
Następny artykułZłap i adoptuj albo… zjedz. Wyspa “terroryzowana” przez kozy