A A+ A++

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy uprzejmie prosi o włączenie się w realizację akcji „Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych”. Celem akcji jest zapobieganie zatruciom pokarmowym o etiologii salmonelozowej, które mogą wystąpić w okresie organizowanych przyjęć z okazji I Komunii Świętej.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy przesyła zasady zapobiegania zatruciom pokarmowym z uprzejmą prośbą o ich rozpropagowanie wśród mieszkańców.

Zasady te zostały również zamieszczone na stronie internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Brodnicy: https://www.gov.pl/web/psse-brodnica.

Informacje na ww. temat można także zamieścić na tablicach ogłoszeń, stronach internetowych i w mediach społecznościowych.

Niech te przyjęcia nie kończą się zatruciem pokarmowym, chorobą i długim leczeniem. Najczęściej spotykane na naszym terenie są zatrucia pałeczkami Salmonella, a przecież można ich w prosty sposób uniknąć lub chociaż w znacznym stopniu zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Zachorowaniom można zapobiec poprzez:

  • każdorazowe dokładne mycie rąk przed przystąpieniem do przygotowania posiłków,
  • utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni,
  • bardzo dokładne mycie i przechowywanie oddzielnie deseczek do surowego mięsa, drobiu i ryb,
  • unikanie podawania na przyjęciach ciast z kremami z użyciem surowych jaj, sałatek z majonezem własnej roboty, tatara, rozmrożonych lodów, wątróbki drobiowej nie dosmażonej, zupy zaciągniętej jajkiem, niedomytych owoców,
  • parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury, unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców,
  • mycie jaj przed rozbiciem skorupki,
  • szybkie schłodzenie wcześniej przygotowanych potraw a podgrzanie ich bezpośrednio przed podaniem,
  • bezwzględne unikanie spożywania żywności kilkukrotnie zamrażanej i rozmrażanej,
  • wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
  • całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
  • przestrzeganie właściwej technologii produkcji – poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), która skutecznie niszczy drobnoustroje,
  • zwrócenie uwagi na terminy przydatności kupowanych produktów oraz warunki ich przechowywania w sklepie, a także ogólny stan higieniczny pomieszczenia sprzedaży i pracowników obsługi,
  • chronienie produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem ich przez ludzi i zwierzęta.

Nie zapominajmy, że wciąż aktualna jest zasada- „Lepiej zapobiegać, niż leczyć”. Zapewnijmy dzieciom szczęśliwe i niezapomniane chwile, które będą z przyjemnością wspominać.

5 kroków do bezpiecznej żywności (ulotka)

Jak skutecznie myć ręce? (ulotka)

Jak skutecznie dezynfekować ręce? (ulotka)

Ulotka dla rodziców

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKolejny pozew przeciwko Tesli. Aktualizacja zmniejszyła zasięgi
Następny artykułAllegro wystartowało w Czechach. InPost realizuje przesyłki z Polski