A A+ A++

To jeden z dwóch najważniejszych elementów każdej broni białej, w tym również noży. Na jej krawędzi znajduje się ostrze, które zazwyczaj jest gładkie, ale bywa również częściowo lub w całości ząbkowane. Przede wszystkim należy wybrać odpowiedni profil i tu najczęściej pojawiają się clip point i drop point. Ten pierwszy charakteryzuje się ściętym fragmentem grzbietu oraz krawędzią ostrza w kształcie łuku. Służy on raczej do przebijania niż cięcia. Drugi typ ma łukowaty kształt grzbietu i ostrza, co sprawdza się przy cięciu. Jest też profil tanto, ale ten stosuje się raczej w nożach bojowych. Ostatni jest sheepsfoot, gdzie krawędź tnąca jest całkowicie prosta i nadaje się do przecinania tkanin oraz lin.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułIga Świątek poznała rywalkę w Stuttgarcie. To kwalifikantka
Następny artykułWojna Rosja-Ukraina. Przechwycono rozmowę rosyjskiego żołnierza: kazali zrównać z ziemią Azowstal