To jeden z dwóch najważniejszych elementów każdej broni białej, w tym również noży. Na jej krawędzi znajduje się ostrze, które zazwyczaj jest gładkie, ale bywa również częściowo lub w całości ząbkowane. Przede wszystkim należy wybrać odpowiedni profil i tu najczęściej pojawiają się clip point i drop point. Ten pierwszy charakteryzuje się ściętym fragmentem grzbietu oraz krawędzią ostrza w kształcie łuku. Służy on raczej do przebijania niż cięcia. Drugi typ ma łukowaty kształt grzbietu i ostrza, co sprawdza się przy cięciu. Jest też profil tanto, ale ten stosuje się raczej w nożach bojowych. Ostatni jest sheepsfoot, gdzie krawędź tnąca jest całkowicie prosta i nadaje się do przecinania tkanin oraz lin.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS