Uczniowie, przyszli cukiernicy, dzielą się swoim przepisem na wielkanocne pyszności.
Uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie cukiernik, w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej w Dąbrowie Górniczej, na praktykach zawodowych w pracowni cukierniczej, tworzą smakowite i efektowne słodkości.
Nauka tu trwa 3 lata, uczniowie przygotowują się do egzaminu zawodowego, po którym otrzymują Certyfikat Kwalifikacji Zawodowej. Zdają egzamin taki sam jak ich pełnosprawni rówieśnicy. Obecnie przygotowują się do Świąt Wielkanocnych. Świąteczne baby, babeczki, mazurki i serniki zagościły na dobre w ich pracowniach.
Uczniowie ze swoimi świątecznymi wypiekami
Zapewne w normalnych warunkach, bez pandemii, spotkalibyśmy się z uczniami SOSW na degustacji, gdyż zawsze przed świętami organizowane były takie spotkania dla pracowników ośrodka i społeczności lokalnej. Ponieważ teraz to niemożliwe, to uczniowie dzielą się swoim sprawdzonym przepisem na mazurek.
ZG
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS