Unia Europejska po raz pierwszy przyznała grant przeznaczony na badania nad mięsem produkowanym w laboratorium. Pieniądze pochodzą z funduszu Horyzont 2020 i zostały przyznane projektowi o nazwie Meat4All (pol. – mięso dla wszystkich). Projekt będzie realizowany przez konsorcjum firm pod przewodnictwem hiszpańskiej BioTech Foods, które zajmuje się produkcją mięsa wieprzowego w laboratorium od 2017 roku.
Wynalezienie alternatywy dla mięsa jest jednym z priorytetów w walce z kryzysem klimatycznym. Branża producentów żywności jest drugim największym producentem dwutlenku węgla, a znaczny procent przypada na hodowlę bydła.
Szef BioTech Foods powiedział, że unijny grant pozwoli im skupić się na zwiększeniu skali produkcji (z kilogramów na tony), utrzymanie wartości odżywczych przy zwiększeniu ilości produkowanego mięsa, kultywowanie komórek zwierzęcych bez używania surowicy, oraz używanie komórek zwierzęcych, które nie były modyfikowane genetycznie.
BioTech Foods na razie nie podało daty, kiedy ich mięso z probówki stanie się realną alternatywą dla naturalnego mięsa.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS