A A+ A++

Cztery ule i niemal 200 tysięcy pszczół rasy Krainka od ponad roku tworzą na dachu Centrum Handlowego wyjątkową pasiekę. Opiekuje się nią jeden z najbardziej doświadczonych pszczelarzy w Polsce – Marek Barzyk.

W poniedziałek (20 lipca) odbyło się pierwsze w tym roku miodobranie. Okazało się, że pszczoły się spisały, choć jeszcze przed otworzeniem uli Marek Barzyk dzielił się z nami wątpliwościami. – Ten rok jest bardzo słaby jeśli chodzi o pszczoły i pożytki – tłumaczył. – Praktycznie w całej Polsce panowały niezbyt sprzyjające warunki. Deszcze zmywały pyłek z kwiatów.

W tym roku miód z uli na dachu krośnieńskiej galerii pozyskano po raz pierwszy. – Wcześniej tego nie robiliśmy, bo chcieliśmy żeby pszczoły miały zapas na przeczekanie trudnych warunków – wyjaśnia Marek Barzyk. I dodaje, że nie trzeba było się martwić, że będą głodne.

Miodobranie rozpoczęło się przed południem. Pozyskanie „złotego eliksiru” z czterech uli zajęło około dwóch godzin. Trzeba było wyjąć każdą z ramek, przenieść ją do odpowiedniego pojemnika. Później całość trafiła do wirówki.

W ostatnim czasie wyjątkowo intensywnie kwitła lipa, dlatego zebrany miód z Pasieki VIVO! ma pyszny lipowy posmak. Zebrano go ponad 40 kilogramów.

Marek Barzyk przypuszcza, że w tym roku będzie jeszcze jedno miodobranie. – W okolicy są nieużytki, na których w sierpniu zakwitnie nawłoć – tłumaczy.

Pszczoły z Pasieki VIVO! mają też do dyspozycji łąki kwietne, które powstały w tym roku nieopodal galerii. – To wskazane, godne pochwały i naśladowania działanie – zaznacza Marek Barzyk. I dodaje, że dobrze by było, gdyby takich łąk powstało więcej.

Pszczele rodziny będą też chętnie pracować na polu słonecznikowym. – Niestety wydajność miodowa słonecznika jest w granicach 50 kilogramów z hektara – tłumaczy Marek Barzyk. – Ale kropla do kropli robi wiaderko – uśmiecha się.

Pasieka na dachu galerii handlowej działa od roku. W poprzednim sezonie zebrano ok. 100 kg miodu, który później został rozdany klientom VIVO! Krosno podczas organizowanych akcji i eventów. Podobnie będzie z tegorocznymi zbiorami.

Miód pochodzący z miejskiej pasieki posiada tyle samo wartości odżywczych, co miody pochodzące z pasieki zlokalizowanej poza miastem. Stanowi on równie cenne wsparcie dla organizmu. Dowodzą temu badania czystości miodu miejskiego zlecane przez pszczelarzy. Miód miejski jest smaczny i zdrowy również dlatego, że na terenach miast pszczoły nie spotykają się z opryskami, co z kolei stanowi duży problem na terenach podmiejskich. Rośliny zapylane przez pszczoły w mieście nie mają kontaktu ze sztucznymi, chemicznymi substancjami, więc nie stanowią zagrożenia ani dla samych pszczół, ani dla osób spożywających miejski miód.

Tekst i zdjęcia: Tomasz Jefimow

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułProroctwa o nadchodzącej karze
Następny artykułPsy prawdopodobnie wyczuwają ziemskie pole magnetyczne i wykorzystują je do nawigacji