Chorwackie czarne risotto z owocami morza to idealna propozycja na halloweenową kolację. Co więcej nie musimy się martwić o kolor składników. Oczywiście jeśli mamy czarny ryż do risotto, warto go użyć, ale nada się każdy. Za kolor potrawy będzie dodany pod sam koniec gotowania atrament z mątwy. Przygotowanie mrocznej wersji dania z ryżu nie nie różni się od klasycznej. Na oleju, najlepiej zmieszanym z masłem, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy owoce morza, zioła, przyprawy i sos pomidorowy. Chwilę dusimy i dodajemy wino. Wsypujemy ryż i gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna. Kiedy ryż wypije już cały płyn, dodajemy niewielką ilość gorącej wody, czynność powtarzamy, gdy ryż jest już ugotowany al dente. Na koniec dodajemy atrament z kałamarnicy, gotujemy jeszcze minutę i danie gotowe. Czarne, gorące, fantastyczne na Halloween.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS