Turecki przysmak z kaszą bulgur
Przeglądając karty historii, możemy dotrzeć do informacji, mówiącej, że pilaw wywodzi się z Azji Środkowej, a najpewniej terenów dzisiejszego Tadżykistanu. Liczne książki podają, że przygotowywało się go z ryżu, jednak największą popularnością cieszy się wersja turecka, w której główne skrzypce gra bulgur.
To kasza pozyskiwana z ziaren pszenicy durum, która stanowi podstawę pilawu, potrawy orientalnej, do której wykorzystuje się liczne warzywa i przyprawy, a w wielu domach także mięso. Potrawę często podaje się jako dodatek do większych dań, ale odpowiedni dobór składników sprawi, że będzie stanowił pełnoprawną i mocno sycącą potrawę. Najprostsza wersja zakłada użycie jedynie kaszy, bulionu oraz przecieru pomidorowego. Poniżej przedstawiamy opcję na bogato.
Składniki na bulgur pilavi
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania bulguru pilavi?
-
1 szklanka kaszy bulgur
-
2 szklanki zimnej wody
-
1 duża cebula
-
½ czerwonej papryki
-
½ białej papryki
-
3 duże pomidory
-
2-3 łyżki oliwy
-
½ łyżki masła
-
sól i pieprz do smaku
Bulgur pilavi – jak przygotować?
-
Cebulę obieramy z łupiny, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Umytą i osuszoną paprykę również tniemy w niewielkie kawałki.
-
Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło i porządnie rozgrzewamy. Kiedy zacznie skwierczeć, dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy do zrumienienia.
-
W międzyczasie obieramy pomidory ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
-
Podduszone do miękkości pomidory wraz z pozostałym składnikami zalewamy dwiema zimnymi szklankami wody. Doprowadzamy do zagotowania.
-
Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypujemy podaną w przepisie porcję kaszy bulgur, zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy do momentu, w którym kasza całkowicie wchłonie płyn
-
Ostatni etap polega na ściągnięciu garnka z palnika, przykryciu go pokrywką i odstawieniu na 15-20 minut. Po tym czasie bulgur pilavi jest gotowy do serwowania.
-
Danie najlepiej smakuje podawane od razu po przygotowaniu. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Bulgur z warzywamiPolsat
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS