A A+ A++

Turecki przysmak z kaszą bulgur

Przeglądając karty historii, możemy dotrzeć do informacji, mówiącej, że pilaw wywodzi się z Azji Środkowej, a najpewniej terenów dzisiejszego Tadżykistanu. Liczne książki podają, że przygotowywało się go z ryżu, jednak największą popularnością cieszy się wersja turecka, w której główne skrzypce gra bulgur.

To kasza pozyskiwana z ziaren pszenicy durum, która stanowi podstawę pilawu, potrawy orientalnej, do której wykorzystuje się liczne warzywa i przyprawy, a w wielu domach także mięso. Potrawę często podaje się jako dodatek do większych dań, ale odpowiedni dobór składników sprawi, że będzie stanowił pełnoprawną i mocno sycącą potrawę. Najprostsza wersja zakłada użycie jedynie kaszy, bulionu oraz przecieru pomidorowego. Poniżej przedstawiamy opcję na bogato.

Składniki na bulgur pilavi

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania bulguru pilavi?

  • 1 szklanka kaszy bulgur

  • 2 szklanki zimnej wody

  • 1 duża cebula

  • ½ czerwonej papryki

  • ½ białej papryki

  • 3 duże pomidory

  • 2-3 łyżki oliwy

  • ½ łyżki masła

  • sól i pieprz do smaku

Bulgur pilavi – jak przygotować?

  1. Cebulę obieramy z łupiny, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Umytą i osuszoną paprykę również tniemy w niewielkie kawałki.

  2. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło i porządnie rozgrzewamy. Kiedy zacznie skwierczeć, dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy do zrumienienia.

  3. W międzyczasie obieramy pomidory ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Podduszone do miękkości pomidory wraz z pozostałym składnikami zalewamy dwiema zimnymi szklankami wody. Doprowadzamy do zagotowania.

  5. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypujemy podaną w przepisie porcję kaszy bulgur, zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy do momentu, w którym kasza całkowicie wchłonie płyn

  6. Ostatni etap polega na ściągnięciu garnka z palnika, przykryciu go pokrywką i odstawieniu na 15-20 minut. Po tym czasie bulgur pilavi jest gotowy do serwowania.

  7. Danie najlepiej smakuje podawane od razu po przygotowaniu. Smacznego!

„Ewa gotuje”: Bulgur z warzywamiPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułРоссияне нанесли авиаудар по Сумам – в ОВА рассказали о жертвах и разрушениях
Następny artykułДруга Пречиста: що важливо пам'ятати про день Різдва Пресвятої Богородиці