A A+ A++

Dlaczego wielkanocne potrawy są ciężkostrawne?

Majonez to spora dawka tłuszczuafricaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)123RF/PICSEL

Wielkanoc to prawdziwe wyzwanie dla układu trawiennego

Dlaczego wielkanocne dania powodują problemy z trawieniem?

Majonez to wyzwanie dla układu trawiennego

Majonez to wyzwanie dla układu trawiennego123RF/PICSEL

Zastanów się, czy na pewno musisz smażyć

W Wielkanoc stoły uginają się od mięs i wędlin

W Wielkanoc stoły uginają się od mięs i wędlin123RF/PICSEL

Jak przygotować dietetyczną Wielkanoc?

Święta nie muszą kojarzyć się z przejedzeniem

Święta nie muszą kojarzyć się z przejedzeniem123RF/PICSEL

  1. Jedz powoli i uważnie: Dokładne przeżuwanie pokarmu ułatwia trawienie i pozwala szybciej poczuć sytość, co pomaga uniknąć przejedzenia. Unikaj jedzenia w pośpiechu

  2. Kontroluj wielkość porcji: Nakładaj mniejsze porcje na talerz, co pozwoli spróbować różnych potraw bez nadmiernego obciążenia żołądka.

  3. Zaplanuj aktywność fizyczną: Po posiłku wybierz się na spacer z rodziną. Ruch pobudza perystaltykę jelit i przyspiesza trawienie, co może zapobiec uczuciu przepełnienia.

  4. Nie jedz wszystkiego na raz: Lepiej jeść częściej, ale mniejsze porcje.

  5. Unikaj jedzenia tuż przed snem: Ostatni posiłek zjedz minimum 2 godziny przed położeniem się spać.

  6. Pamiętaj, że nadal możesz jeść zdrowe produkty: Sięgnij do lodówki po kefir czy jogurt naturalny, możesz z nich przygotować też koktajl. Zmiksuj owoce z kefirem i siemieniem lnianym, to pomoże jelitom.

  7. Pamiętaj o nawodnieniu: Spożywaj odpowiednią ilość płynów, takich jak woda czy herbaty ziołowe (np. mięta, rumianek, melisa, koper włoski), które wspierają procesy trawienne i pomagają w przypadku uczucia ciężkości.

  8. Unikaj słodzonych napojów: Napoje i soki owocowe są źródłem dodatkowych kalorii i cukrów prostych

  9. Unikaj gazowanych napojów: Gaz zawarty w napojach bardzo nasila wzdęcia i dolegliwości trawienne

  10. Ogranicz spożycie alkoholu: Alkohol dostarcza pustych kalorii i może zwiększać apetyt, prowadząc do spożycia większej ilości jedzenia. Staraj się ograniczyć jego ilość podczas świątecznych spotkań

  11. Unikaj potraw smażonych na głębokim tłuszczu: Staraj się, aby na twoim talerzu znalazły się dania gotowane, pieczone lub duszone zamiast smażonych.

  12. Dodawaj do potraw zioła wspomagające trawienie: Tymianek, kminek, majeranek, koperek czy natka

  13. Wybieraj lekkie zupy: Zamiast żurku na tłustym wywarze, ugotuj go na białej kiełbasie i dodaj mały kawałek boczku lub nawet wędzone tofu i płatki drożdżowe – dodadzą smaku wędzonki i umami.

  14. Wybieraj chude mięsa: Kurczak, indyk czy cielęcina są lżejsze dla żołądka i zdrowsze niż tłuste kiełbasy, karkówka czy boczek.

  15. Kasze zamiast ziemniaków? Czemu nie! Kasza jaglana czy gryczana to świetna alternatywa.

  16. Białe pieczywo zamień na pełnoziarniste: Więcej błonnika, mniej skoków cukru we krwi i dłuższe uczucie sytości.

  17. Unikaj ciężkich sosów: Majonez zastąp kremowym jogurtem naturalnym lub greckim lub dodaj częściowo awokado

  18. Użyj majonezu light lub wegańskiego: Jeśli chcesz użyć majonezu, wybierz light lub wegański, mają znacznie mniej tłuszczu i kalorii

  19. Dodaj więcej warzyw: Pokrój pomidora, rzodkiewki czy ogórka i ułóż ładnie na stole, albo przygotuj twarożek z dodatkiem warzyw.

  20. Ogranicz sól: Zamiast niej używaj ziół, które dodadzą smaku i wspomogą trawienie.

  21. Stawiaj częściej na ryby: Śledzie, łosoś czy pstrąg są doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczów.

  22. Jaja – zdrowe, ale w rozsądnych ilościach – jeśli masz wysoki cholesterol, nie przesadzaj z ilością.

  23. Nie zapominaj o owocach: Zanim dobierzesz się do sernika czy babki, zjedz jabłko – dzięki temu spałaszujesz mniej ciasta i dostarczysz cennego błonnika.

  24. Ogranicz ilość cukru w ciastach: W wielu przepisach podana jest zbyt duża ilość cukru, możesz ją spokojnie zmniejszyć. Zamiast szklanki cukru, dodaj 3/4 szklanki lub 2/3. Jeżeli twoi goście na co dzień zdrowo się odżywiają, ciasta z przepisową ilością cukru będą dla nich o wiele za słodkie!

  25. Zastąp cukier słodzikiem: Posłódź ciasto erytrytolem lub ksylitolem, a nie odczujesz różnicy.

  26. Używasz tłustego twarogu? Nie dodawaj już masła do masy twarogowej, możesz użyć małego opakowania śmietanki 30%.

  27. Zastąp kajmak: Przygotuj krem na bazie daktyli i orzechów

  28. Szukaj zamienników: zamiast popularnego kremu czekoladowego, użyj zdrowego kremu na bazie pasty z orzechów laskowych, daktyli i kakao lub czekolady.

Pamiętaj, ciasta możesz jeść przez cały rok

Pamiętaj, ciasta możesz jeść przez cały rok123RF/PICSEL

Czy nasze miasta są gotowe na demograficzne tsunami?INTERIA.PL

zdjęcie
Oceń artykuł

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułВ Канаде партия власти обещает продолжить поддержку Украины в случае победы на выборах
Następny artykułRowerzysta uderzył w auto, zapłaci 23 500 zł. Pożałował 50 złotych