A A+ A++

Nie ma osoby, która by nie uwielbiała bezy z kremem śmietankowym i owocami. Delikatna i puszysta ma wielu fanów. Jeżeli zastosujemy się do kilku zasad przy ubijaniu białek, nasza beza będzie idealna. Z wierzchu chrupiąca a w środku przyjemnie miękka. Bardzo ważna jest także temperatura pieczenia, beza nie może nam się przypalić, a tylko delikatnie wysychać.

Tort Pavlova. Beza z owocami i kremem śmietankowym

Składniki na bezę: 

5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
200 g kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
dowolne owoce – borówki, maliny, truskawki

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 120 stopni, grzałka góra – dół. Białka wkładamy do dużej szklanej miski (muszą być w temperaturze pokojowej), dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Kiedy piana nam się ubije, zaczynamy dodawać po łyżce cukru i dokładnie miksować po każdym dodaniu. Ubijanie może trwać nawet 10 minut albo dłużej. Po każdej dodanej łyżce cukru ubijamy dokładnie, aby cukier nie był wyczuwalny w masie. Kiedy zużyjemy cały cukier, a piana będzie gęsta i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, miksujemy jeszcze trochę. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 20 cm, możemy odrysować odpowiedniej wielkości talerz lub miskę. Papier kładziemy na blachę do pieczenia i wykładamy łyżką ubitą pianę na środek narysowanego okręgu, rozprowadzamy do brzegów a brzegi bezy unosimy łyżką do góry, formujemy swoją bezę. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 120 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 3 godziny. Po tym czasie wyłączmy piekarnik, a bezę pozostawiamy tam do wystudzenia, a nawet na cały dzień czy noc. Beza po upieczeniu zapadnie się w środku, gdzie włożymy nasz krem. Będzie chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Serek i śmietankę wkładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Masę wkładamy na środek bezy, wyrównujemy i przykrywamy owocami.

Smacznego!

(hr)

View the discussion thread.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułProtest proaborcyjny w Warszawie. Trzaskowski: „Ten rząd kapituluje”
Następny artykułNajprzystojniejsi mężczyźni II RP. Wielu Polkom na ich widok miękły kolana