Nie ma osoby, która by nie uwielbiała bezy z kremem śmietankowym i owocami. Delikatna i puszysta ma wielu fanów. Jeżeli zastosujemy się do kilku zasad przy ubijaniu białek, nasza beza będzie idealna. Z wierzchu chrupiąca a w środku przyjemnie miękka. Bardzo ważna jest także temperatura pieczenia, beza nie może nam się przypalić, a tylko delikatnie wysychać.
Tort Pavlova. Beza z owocami i kremem śmietankowym
Składniki na bezę:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
200 g kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
dowolne owoce – borówki, maliny, truskawki
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 120 stopni, grzałka góra – dół. Białka wkładamy do dużej szklanej miski (muszą być w temperaturze pokojowej), dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Kiedy piana nam się ubije, zaczynamy dodawać po łyżce cukru i dokładnie miksować po każdym dodaniu. Ubijanie może trwać nawet 10 minut albo dłużej. Po każdej dodanej łyżce cukru ubijamy dokładnie, aby cukier nie był wyczuwalny w masie. Kiedy zużyjemy cały cukier, a piana będzie gęsta i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, miksujemy jeszcze trochę. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 20 cm, możemy odrysować odpowiedniej wielkości talerz lub miskę. Papier kładziemy na blachę do pieczenia i wykładamy łyżką ubitą pianę na środek narysowanego okręgu, rozprowadzamy do brzegów a brzegi bezy unosimy łyżką do góry, formujemy swoją bezę. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 120 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 3 godziny. Po tym czasie wyłączmy piekarnik, a bezę pozostawiamy tam do wystudzenia, a nawet na cały dzień czy noc. Beza po upieczeniu zapadnie się w środku, gdzie włożymy nasz krem. Będzie chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Serek i śmietankę wkładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Masę wkładamy na środek bezy, wyrównujemy i przykrywamy owocami.
Smacznego!
(hr)
View the discussion thread.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS