A A+ A++

Solanina to toksyczna substancja, która występuje w zielonych ziemniakach. Spożycie jej może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych – zatrucia pokarmowego, zapalenia nerek, a nawet śpiączki. Toksyczne ziemniaki szczególnie niebezpieczne są wiosną, kiedy zaczyna się proces kiełkowania.

Zzieleniałe ziemniaki: Niebezpieczna solanina

Solanina to organiczny związek chemiczny, toksyczny glikoalkaloid zbudowany z trisacharydu solatriozy i glikozydu solanidyny. W znacznym stężeniu występuje w pędach roślin psiankowatych. Spożycie znaczących ilości solaniny może spowodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe

Objawy zatrucia solaniną, to głównie:

  • nudności
  • wymioty
  • kolka
  • biegunka
  • w ciężkich przypadkach może wystąpić depresja ośrodkowego układu nerwowego, śpiączka, napady drgawek i obwodowa niewydolność krążenia

Symptomy pojawiają się zwykle po 4-14 godzinach od spożycia. Zanotowane są także zatrucia śmiertelne, zwykle w ciągu doby od spożycia, głównie u osób niedożywionych i nieodpowiednio leczon … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPowstaje naddźwiękowy samolot X-59 od NASA. Zbliża się do swojego pierwszego lotu
Następny artykułWeekendowe wyprawy. 7 rzeczy, które warto wiedzieć o Mediolanie