A A+ A++

Znaleźć można go w lasach, na łąkach, a nawet w ogrodach. Na myśl przywodzi wielką, białą piłkę. Warto jednak zabrać go ze sobą do domu. Purchawica olbrzymia jest nietypowym grzybem, który ceni się za jego walory smakowe oraz ogromne rozmiary. Jak go przyrządzić?

Purchawica olbrzymia, nazywana również czasznicą olbrzymią, jest grzybem należącym do rodziny purchawkowatych. Jest jadalna wyłącznie do momentu, w którym w pełni nie dojrzeje i nie wytworzy zarodników.

Zobacz również: Ostre sosy Fanex – który wybrać?

Grzyby osiągają od 10 do nawet 60 cm średnicy. Ich obwód niekiedy może liczyć ponad metr.

Zobacz również: Niebieskie grzyby z polskich lasów… są jadalne! Jak je przyrządzić?

Gdzie rośnie purchawica olbrzymia?

Purchawica olbrzymia jeszcze do 2014 roku była gatunkiem chronionym. Dziś można ją zbierać bez obaw. Co ciekawe, natknąć możemy się na nią zdecydowanie prościej, niż nam się wydaje. Czasznica olbrzymia rośnie bowiem na żyznych trawnikach, łąkach, a nawet w parkach czy ogródkach. Pojawia się na terenie całej Polski, jednak zdecydowanie częściej w północnej części kraju.

Purchawica olbrzymia nieśmiało wyrasta na trawnikach już w sierpniu, aby wkrótce osiągnąć zawrotne rozmiary. Napotkać możemy ją aż do października. Najbezpieczniej jednak wkładać do koszyka młode osobniki na samym początku sezonu.

Czasznicę olbrzymią należy zbierać do momentu, w którym owocnik nie ściemnieje. Kiedy jej skórka zacznie zmieniać barwę na brązową lub oliwkową, jest to najmocniej widoczny znak, że grzyb dojrzewa. Wówczas należy pozwolić mu spokojnie dorosnąć i rozsiać się na kolejne lata.

Zobacz również: Idealny sos grzybowy? Ewa Wachowicz zdradza przepis

Co przygotować z czasznicy olbrzymiej?

Purchawica olbrzymia nie jest szczególnie popularnym w Polsce grzybem. Jego walory smakowe doceniają jednak Czesi, którzy przygotowują z niego potrawę w niezwykle prosty sposób. Grzyba wystarczy pokroić w plastry i usmażyć w panierce. Z czasznicy olbrzymieć z powodzeniem przygotować można również sosy, farsze oraz zupy.

Co ważne, czasznica olbrzymia jest nie tylko smacznym, ale przede wszystkim wartościowym grzybem. Jest bogata w błonnik oraz białko, zawierając również sporą dawkę witamin z grupy B oraz minerałów: fosforu, jodu, miedzi i potasu. Dzięki temu pozytywnie wpływa na nasz o … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZUS rozpoczyna wysyłkę decyzji dot. przyznania „14-tki”
Następny artykułWstrzymają dostawę wody w części Szczyrku