A A+ A++

Smalec, czyli tłuszcz z wielowiekową historią

Czym właściwie jest tradycyjny smalec?

Kromka chleba ze skwarkami, solą i kiszonym ogórkiem to tradycyjny, staropolski przysmakBartosz KrupaEast News

Wegański smalec – hit nie tylko dla roślinożerców

Przepis na wegański smalec z fasoli i jabłka

  • 2 puszki białej fasoli (lub ok. 500 g ugotowanej fasoli),

  • 2 duże cebule,

  • 1 jabłko, najlepiej lekko kwaśne, np. jonagold,

  • 6 łyżek oleju rzepakowego,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • pół łyżeczki soli,

  • spora szczypta pieprzu.

  1. Fasolę odcedź i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Blender się nie sprawdzi – pasta będzie za rzadka.

  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Im dłużej smażysz, tym więcej smaku.

  3. Dodaj starte na dużych oczkach jabłko i smaż wszystko razem jeszcze 4-5 minut.

  4. Całość wrzuć do fasoli, dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj.

  5. Gotowe! Przełóż do słoika i trzymaj w lodówce do 4 dni.

Purée z fasoli udekorowane plasterkiem ogórka i ziołami, otoczone składnikami: cebulą, zielonym jabłkiem, kromkami chleba pełnoziarnistego oraz białą fasolą, wszystko na drewnianej desce.

Kilka składników i smalec gotowy! Zjedz go na razowym chlebie, z kiszonym ogórkiemCanva ProINTERIA.PL

Dlaczego smalec z fasoli to zdrowsza opcja?

Smalec bez mięsa to trend przyszłości

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 140: Aria MartelleINTERIA.PL

Oceń artykuł

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTriathloniści w sercu starówki [ Sport ]
Następny artykułJu-jitsu po wrocławsku. Klub sportowy z nagrodą prezydenta